Čelni ljudi iz BiH i regiona osudili pokušaj atentata na Donalda Trumpa

Vijesti 14. jul 202411:58 0 komentara
Reuters

Visoki zvaničnici iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona osudili su pokušaj ubistva Donalda Trumpa na njegovom predizbornom skupu u Pennsylvaniji, na kojem je bivši predsjednik SAD pogođen u desno uho, dok su učesnik skupa i napadač ubijeni, a još dvije osobe teže povrijeđene.

Reakcije su krenule pristizati od ranih jutarnjih sati. Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović oštro je osudio pokušaj ubistva, istaknuvši da nasilje nikada ne smije biti rješenje.

“Snažno osuđujem pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na skupu. Neslaganja su dio demokracije, ali nasilje nikada ne smije biti rješenje. Moramo stati ujedinjeni protiv takvih terorističkih djela i braniti demokraciju. Donaldu Trumpu želim potpuni oporavak”, napisao je Čović na društvenoj platformi X.

Podršku Trumpu uputio je i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

“Oštro osuđujem pokušaj ubistva predsjedničkog kandidata i bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa. Želim mu brz oporavak i ispunjenje svih budućih ambicija. Nasilje nikada ne bi trebalo da bude odgovor na bilo koji politički stav”, poručio je.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila da je šokirana viješću o pokušaju atentata na bivšeg američkog predsjednika i predsjedničkog kandidata Republikanske stranke na izborima 2024.

“U ovim teškim momentima, molim se za njegovo zdravlje i što brži oporavak”, istaknula je Cvijanović.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić rekao je da je Donald Trump sinoć izabran za američkog predsjednika.

“Metak ga je promašio i pogodio sve one koji su ga ciljali. Teoretičari zavjera kažu atentat na njega je očekivan jer je Joe Biden potonuo kao kandidat. A ubijanje atentatora zatvara krug kao kod Johna Kennedyija. Vjerujući opominju da Boga ima. Napeto je”, napisao je Stevandić na društvenoj mreži X.

Osude na napad i riječi podrške i iz regiona

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je pokušaj atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, kazavši da je političko nasilje najveća opasnost za demokratiju.

“Najoštrije osuđujem napad na bivšeg predsjednika Trumpa i želim mu brz oporavak. Političko nasilje je neprihvatljivo i najveća je opasnost za demokraciju”, napisao je.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zabrinutost zbog napada na bivšeg američkog predsjednika i poručio da se nada da će to ludilo mržnje koje se širi svuda po svijetu prestati.

“Izražavam duboku zabrinutost zbog pokušaja atentata na bivšeg predsednika SAD i prijatelja Srbije Donalda Trampa uz snažnu osudu nasilja kao načina političke borbe. Želim mu brz i uspešan oporavak, uveren da će iz ove borbe izaći još jači”, istaknuo je.

Solidarnost i podrška Trumpu stigla je i sa Kosova.

“U potpunosti se solidarišemo s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, njegovom porodicom i svim Amerikancima pogođenim pucnjavom na skupu u Pennsylvaniji. Bilo kakvo političko nasilje bilo gdje apsolutno je neprihvatljivo i oštro ga osuđujemo”, napisala je predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Donald Trump povrijeđen je u pucnjavi u subotu navečer tokom mitinga u Batleru u Pennsylvaniji. Na njega je pucao 20-godišnji napadač kojeg je policija ubila. Smrtno je stradala još jedna osoba, a dvije su povrijeđene.

FBI je pucnjavu proglasio pokušajem atentata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!