Čengić odgovorio Stanivukoviću: Slabo poznaje srpski, viša matematika za njega

Vijesti 09. jan 202320:16 4 komentara
Irfan Čengić (N1)

Irfan Čengić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i nekadašnji generalni sekretar SDP-a, kazao je za N1 kako banjalučki gradonačelnik slabo poznaje srpski jezik jer "ne zna razliku između naziva i imena". Komentarisao je i sporazum između stranaka "Osmorke", SNSD-a i HDZ-a BiH poručivši da bi više volio da je opozicija u entitetu Republika Srpska ostvarila bolji izborni rezultat i da se onda s njima pravila "stabilna parlamentarna većina". Čengić je otkrio i ko je lider "Osmorke".

Kad gledate današnje obilježavanje Dana RS-a? Kako se osjećate što je vaša stranka u koaliciji sa SNSD-om?

Gledam i osjećamo se isto kao i ljudi iz SDA i DF-a, stranaka koje su zbog našeg ustavnog uređenja morale biti sa takvim snagama u Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara. Nismo još u koaliciji jer ona nije profunkcionisala. Isto smo prinuđeni da sarađujemo sa strankama, koje imaju entitetsku većinu, bez kojih se ne može usvojiti nijedan zakon.

Nisu drugačije poruke niti opozicije iz RS-a. Gradonačelnik Banjaluke Stanivuković danas je rekao da “Republika Srpska nije neka skraćenica RS, niti umanjenica, nego da je ona jedini entitet i jedina zemlja”. Vi ste reagovali na ovu izjavu?

Njegova izjava o skraćenicama govori koliko slabo pozneje srpski jezik. On ne zna razliku između naziva i imena nečega. Ako želi nešto zvati punim nazivom to je “entitet Republika Srpska”. Ubjeđen sam da i ne zna naziv tvorevine koja je nastala 9. janura. Ta je tvorevina imala prefiks “srpska republika” Bosna i Hercegovina i da ga pitate koji je skraćeni naziv to bi bilo SR Bosna i Hercegovina. To je viša matematika za njega, on nauči nekoliko fraza koje ponavlja. Zato mislim da su opasnije snage poput Dodika jer realizuju ciljevu, za razlika od Draška kojeg je najbolje opisala njegova koleginica Jelena Trivić.

Ipak, čelništvo vaše stranke SDP-a se odlučilo za Dodika?

Zbog izbornih rezultata. Lično bih volio da je opozicija u RS-u napravila bolji rezultat da se može s njima formirati stabilna parlamentarna većina.

Kako gledate na posljednje trzavice unutar “Osmorke” i izlazak dvije stranke?

Kad su svi bili u euforiji ja sam govorio polako, korak po korak, a sada kad su u depresiji, jer je SDA iz kinder jajeta dobila 13. delegata, ja ne paničarim. Možemo formirati vlast u FBiH i bez 13 delegata SDA u Domu naroda jer je Schmidt u svojoj brzopletosti napravio tu mogućnost. Ovakvih problema će biti još više, ali odgovorni i zreli političari moraju rješavati probleme.

Ima li istine u tome da su se SDP, NiP i Naša stranka nekorektno ponašale prema ostalima strankama “Osmorke”, da su ih zanemarivale?

To morate pitati njih, subjektivni je osjećaj da vas neko zanemaruje.

Ko je vođa “Osmorke”?

Ko je potpisao sporazum (sa Dodikom i Čovićem) lider je koalicije? To je bio Nikšić. Konaković je energičniji i mlađi, to su njegove karakterne osobine i u odnosu na druge stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare