Čengić preuzeo načelnički mandat: “Čekaju nas veliki izazovi”

Vijesti 17. nov 202310:41 0 komentara
F.Z./N1

Irfan Čengić (SDP), preuzeo je danas mandat načelnika sarajevske općine Stari Grad, a nakon što je na ovu funkciju izabran na prijevremenim izborima održanim 29. oktobra ove godine. Naglasio je kako mu ovaj čin predstavlja ogromnu čast, ali i odgovornost, te obavezu.

“Čekaju nas veliki izazovi. To neće biti izgovor da optužujemo one koji su bili prije nas. Moj tim i ja ćemo biti fokusirani da riješimo izazove i donesemo novi odnos prema ljudima, uz puno veću transparentnost”, naveo je, podsjetivši da je to bio jedan od ključnih problema koji su i doveli do prijevremenih izbora.

Dodaje da je već zakazana prva sjednica općinskog vijeća, sa materijalom koji se tiče obećanja vezanih za prvih stotinu dana njegovog novog mandata.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

O predstojećim lokalnim izborima

Medijima se obratio i predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH, Suad Arnautović, koji je Čengiću službeno uručio uvjerenje o dodjeli mandata.

“Mandat će trajati do oktobra naredne godine. Skrenuli smo pažnju na pripremne aktivnosti za lokalne izbore naredne godine, te, da se razmotre i izmjene statuta Općine Stari Grad ukoliko za to postoje preduvjeti”, saopštio je Arnautović.

Na upit medija o ranije spomenutim problemima sa biračkim odborima, Arnautović odgovara kako iz CIK-a insistiraju na dvije stvari:

“Da se oduzme monopol političkim strankama u predlaganju biračkih odbora, da to budu profesionalci. Također, željeli bismo vidjeti nove izborne tehnologije na biračkim mjestima”, podsjetio je.

Dodao je kako postoji velika šansa da se barem jedan dio njih implementira, a to se odnosi na automatsku identifikaciju, verifikaciju i autentifikaciju birača putem otiska prsta i biometrijske lične karte.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!