Ostaje li Republika Srpska bez novca Svjetske Banke i EBRD-a i šta ako DA!?

N1

Ekonomista Svetlana Cenić na svom Twitter nalogu je napisala kako su finansijske organizacije EBRD i Svjetska banka obavijestile Vladu Republike Srpske da obustavljaju sve finansijske projekte. Potvrde takve vrste iz ovih organizacija nema, ipak upućeni kažu, da ne bi bilo ni diplomatski, te da ako i jeste tako, riječ je o tzv. administtrativnoj tišini, gdje bi eventualno entitet RS aplicirao za projekte, no na zahtjeve ne bi dobili odgovor. Istovremeno, RTRS je objavio da se radi o "lažnoj vijesti".

Činjenica jeste da već neko vrijeme traje borba većeg dijela Evropske unije da “kazni” ponašanje Milorada Dodika i partnera zbog secesionizma, odluka kojima derogiraju institucije države, ali otpor snažan sankcijama pruža prije svega Mađarska.

Nedavno je Bosna i Hercegovina iz Evropskih fondova dobila 303 miliona eura za različite projekte, ali nijedna marka nije doznačena entitetu Republika Srpska. Iz Delegacije EU tada su rekli da je razlog taj što “projekti Vlade RS nisu bili dobro pripremljeni”.

Mnogi pak tvrde, da je to kazna.

Tom prilikom premijer entiteta Republika Srpska, Radovan Višković je izjavio “Neće se odobriti Koridor Vc u FBiH ako nema odobrenja projekta Koridor Vc u RS-u. Dakle, neće to biti verifikovano ni u Parlamentu BiH ni u Predsjedništvu BiH, tačka, ende, kraj – rekao je Višković, komentarišući posljednji potez EU-a koji nije odobrio novac za projekte u RS-u.”

S obzirom na to da svi projekti EBRD-a ili Svjetske banke moraju proći procedure kroz Vijeće ministara BiH, ali onu najbitniju stepenicu Predsjedništvo, jasno je da Republika Srpska ima mehanizme kojima će blokirati i novac za projekte u Federaciji, a čime su više puta zaprijetili zvaničnici ovog entiteta.

Nezvanično, tako nešto se već dešava u Predsjedništvu BiH. Stoga, blokadom finansijskih projekata u Republici Srpskoj, na gubitku je cijela država.

RTRS je na svom sajtu objavio da su ovi navodi “lažna vijest”.

RTRS iz diplomatskih izvora saznaje da je lažna vijest koju su objavili pojedini federalni mediji, a u kojoj ekonomski analitičar Svetlana Cenić govori da bi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetska banka mogli obustaviti finansijske projekte u Republici Srpskoj“, navode na sajtu RTRS.

Također, pozivaju se se i na izjavu Nedeljka Čubrilovića.

“Ovu informaciju u NSRS je demantovao i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović u odgovoru na poslaničko pitanje, rekavši da Svjetska banka nije obustavila projekte u Republici Srpskoj i da je spremna da izdvoji sredstva za projekat puta Foča-Šćepan Polje”, navode na stranici RTRS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad