Cenić: Neka mi neko nabroji pet velikih firmi iz RS? Ja ću njemu 15 iz FBiH

Svetlana Cenić (N1)

Svetlana Cenić, ekspertica za ekomoniju, ocijenila je da je realnije da povećanje minimalne plate bude u Federaciji Bosne i Hercegovine, nego u drugom entitetu, Republika Srpska. Kao argument za svoju tvrdnju navela je da može odmah "kao iz rukava" nabrojati 15 velikih firmi iz FBiH, a da isto tako ne može nabrojati ni pet velikih firmi iz RS-a.

Ispade da je bajka da će minimalna plata biti 1.000 maraka? I to su slagali?

Naravno da jesu. Ne samo zbog finansijske situacije. Kad se podiže minimalna plata vjerovatno treba da postoji neki dijalog, neka analiza…

Mijatović kaže da će biti 1.000 maraka, a Dodik odmah najavljuje 1.050?

Naravno da mora tako biti. Ja sam vam pričala kako je vraćao na doradu BDP dok se nije uštimao veći rast u Republici Srpskoj nego u Federaciji. Ali u tih 1.050 ide i prijevoz, topli obrok itd. U čemu je razlika onda? Pa da se kaže.

Da li je realno da minimalna plata u jednom entitetu bude 1.000, a u drugom 1.050?

Prvo, privreda u FBiH je mnogo jača i ako bi negdje to moglo da bude to je moguće u Federaciji. Mnogo puta kažem da mi neko nabroji pet velikih firmi iz Republike Srpske, a ja ću kao iz rukava nabrojati 15 iz Federacije. Ima li takvih (velikih firmi) u RS-u? Nema.

Kako sad Saudijci postadoše prijatelji RS-a?

Sjećamo se izjava o Turskoj, pa se onda ide kod Erdogana i hvali se do nebesa. Nedavno čitam, ako je to istina, da je Erdogan posredovao da Bakir Izetbegović bude svjedok na suđenju Dodiku. Dodik je govorio da će 15 zemalja priznati RS i da će ga primiti veliki svjetski lider, ali ne znamo koji. Sve je to kod njega neko i neki.

Hajde da se vratimo na plate…

Ne može niko pričati o povećanju plata, a da se nije dotaklo u ekonomiju. Ne može se “mlatiti” tim iznosima ako se sagleda da je tržište kapitala mrtvo. Kažu ulagači i fondovi koji su ubijeni u FBiH – mrtvog kapitala je 14 milijardi. Znači da nešto debelo smrdi, ali plate će biti veće? Jesmo li pričali da će se desiti poreska reforma. Pa da li se desila? Nije. Nema radne snage. Ali najlakše je obećati, vidi mene – lijep i pametan, i kad se to ne desi niko to više ne pominje. I stalno se priča o nekoj dobroj atmosferi. Ja se izvinjavam, ali meni je bolje kada imam više para. Oni govor da se osjećaju pomaci – koji, molim vas?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad