Cenić o propaloj tranši iz Plana rasta: Skandalozno i užasno, nadaju se – EU će pokloniti, kao i sve do sada

Vijesti 18. jul 202412:22 0 komentara
N1

Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu tranšu od milijardu eura iz Plana rasta za Zapadni Balkan, kojeg je usvojila Evropska unija. Zbog blokade iz RS izgubila je 70 miliona eura, upitan je i ostatak novca iz Plana rasta. Tim povodom za N1 je govorila analitičarka i ekonomistica Svetlana Cenić.

“Kraj mjeseca jula, mi usvajamo budžet zato što je neko to od nas tražio, a ne zato što je to zakonska obaveza i odgovornost prema građanima, biračima, prema institucijama, prema svemu. To je skandalozno, užasno. A onda dođemo na ostale stvari za koje su znali da nikad biti neće, i ne znam što su se upuštali u kolo. Samo deklarativna ljubav, konkretne ljubavi nema, niti će biti”, rekla je Cenić.

Kazala je i da je joj je od prvog dana jasno da od koalicije ništa neće biti.

“Jer dvije trećine, jasno nam je ko su, a i ona jedna trećina, meni barem, od prvog vagona, tu ima onih koji su bili sa ovima… Tako da, ko je tu očekivao išta”, pita se Cenić.

Istaknula je i da će sada lokalni izbori pa ćemo slušati tu retoriku, a, dodaje, “samo nećemo čuti šta sa prvom tranšom koja će otići drugim zemljama, koje su fingirale da nešto rade, a mi nismo ni fingirali.”

“Da ne kažem da ni od te milijarde neće biti ništa, jer kako je premijer Višković rekao, dok je on premijer RS… a to što Višković kaže, to je ustvari megafon Dodika. Uostalom, svi se nadaju da će Evropska unija reći ‘pa dobro BiH je izuzetak, drugačiji, pa ćemo i tu sniziti kriterije, pa kao što smo im poklonili sve ovo do sada – kandidatski status, otvaranje pregovora bez datuma, pa da im poklonimo ovu miljadru, naših poreskih obveznika'”, zaključila je Cenić za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!