Centar Skenderija propada: “Bez državne komisije ne možemo ni WC popraviti”

Vijesti 23. aug 202312:53 0 komentara
N1

Centar Skenderija u Sarajevu jedan je od prepoznatljivih objekata koji se nalazi u samom središtu grada. Kulturno-sportski i privredni segment ovog kompleksa datira još od 1969. godine. Usljed ratnih dejstava, potom i elementarnih nepogoda pojedini dijelovi nisu u funkciji poput ledene dvorane i sve to čeka na rekonstrukciju. U trenutku kada su se osigurali novci, sada je problem, kako tvrdi uprava Centra, papirologija, odnosno odobrenja od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Dom mladih, Privredni grad, dvorane i drugi sadržaji su ono što Centar Skenderija nudi, ali ne u punom kapacitetu. Da bi do toga došlo, potrebno je izvršiti rekonstrukciju što trenutno, kako navodi direktor Centra nije moguće jer državna Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH nije dala zeleno svjetlo.

“Imamo problem netrošenja budžetskih alociranih sredstava. Mi od decembra prošle godine nemamo imputa za Dom mladih osim neformalnih od Komisije da je projekat dobar i da nije ništa sporno ali eto oni zbog formalno-pravnih razloga nisu zasjedali i donosili odluku o tome”, rekao je direktor Centra Skenderija Damir Petrinić.

Da je stanje loše, Petrinić, ilustruje problemima koje ima Dom mladih.

“Imali smo tri havarije na krovu Doma mladih koje ne smijemo da dirnemo jer Komisija šalje inspekcije”, navodi Petrinić.

Također, Petrinić objašnjava šta je planirano da se uradi.

“Tri su paralelne stvari koje idu. Jedan je Dom mladih u punom kapacitetu, sanacija od krova do minus jedan nivoa, drugi je sanacija platoa one trgovke i treći je ledena dvorana”, istakao je Petrinić.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenik BiH je nadležna za sve

S obzirom na to da je, kako kaže, Petrinić Centar Skenderija objekat od općeg značaja i nalazi se na listi da bude proglašen nacionalnim spomenikom, državna Komisija je nadležna za sve unutar Centra.

“Bukvalno ne daju ništa. Ako hoćemo da vršimo prenamjenu prostora ili da renoviramo WC moramo imati saglasnost ili dozvolu”, naveo je Petrinić.

Dok se ne nazire rješenje i unaprjeđenje postojećeg stanja, novi sadržaji koji se decenijama najavljuju na Skenderiji od bazena do hotelskih kapaciteta, i dalje djeluju kao naučna fantastika.

N1 je kontaktirao Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika BiH od kojih smo tražili informacije o statusu Skenderije koje ćemo objaviti čim ih dostave.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!