Ceremonija dočeka američkih vojnika u BiH pomjerena za subotu

Vijesti 14. maj 202110:35 > 10:49 3 komentara
N1

Ceremonija dočeka dolaska većine američkih vojnika za vježbu "Brzi odgovor 21" je iz operativnih razloga pomjerena za subotu ujutro.

Bilateralna vježba “Brzi odgovor 21”, u kojoj će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga BiH i oko 700 američkih vojnika, bit će održana na vojnim poligonima Manjača i Glamoč, te kasarni i aerodromu Dubrave kod Tuzle, od 17. maja do 2. juna.

Bosna i Hercegovina prvi put je domaćin velike vježbe u kojoj Oružane snage BiH i američka vojska provjeravaju spremnost na moguće napade. Bilateralna vježba “Brzi odgovor 21” bit će održana u sklopu multilateralne vježbe “Branilac Evrope 21” (“Defender Europe 21”), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF), koja se odvija na 30 lokacija u Evropi.

Vježba “Brzi odgovor 21” je glavni događaj u 2021. godini iz oblasti obuke za Oružane snage Bosne i Hercegovine, a provodit će se na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave”.

Podsjetimo da je jedan broj ljudstva i opreme već stigao u BiH. Između ostalog, konvoj američkih teških kamiona u srijedu je prošao kroz Banju Luku na putu ka Manjači.

Ova vježba za Oružane snage Bosne i Hercegovine je od velikog značaja jer će skupa sa američkim kolegama biti u prilici da zajedno provježbavaju aktivnosti na očuvanju mira bilo gdje u svijetu.

Vježba “Brzi odgovor 21” počinje 17. maja i trajat će do 2. juna 2021 godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare