Cero za N1 o odluci Ustavnog suda: Reakcije političkih igrača izostaju 4. dan, a muk dolazi i iz međunarodnih institucija

Vijesti 13. jul 202414:31 > 20:09 1 komentar
Ustavni sud BiH (BIRN BiH)

Odluku Ustavnog suda BiH, kojom su poništene sporne odluke vlasti u FBiH i RS o zemljištima u Varešu i na Jahorini, komentarisao je za N1 i stručnjak za državnu imovinu Muharem Cero. Ova odluka je, prema njegovim riječima, bila i predvidiva i očekivana, a i podrazumijevajuća, s obzirom na kontinuitet pristupa Ustavnog suda rješavanju ovog pitanja u svim prethodnih šest presuda.

“Imam neki čudan osjećaj, mada smo dobili samo neki izvod odluke Ustavnog suda, biće dobro sačekati obrazloženje, jer se cijela odluka vjerovatno bazira na činjenici da je imovina i u predmetu Jahorina i u predmetu Vareš bila pod zabranom raspolaganja, u odnosu na Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom i da su ranije presude odgonetnule da pitanje državne imovine, pa i ova dva konkretna slučaja, može biti jedino i moguće rješavano donošenjem zakona u Parlamentu BiH, ili, kako je to savjet za impelementaciju mira reklo, ili dok visoki predstavnik drugačije ne odluči. Široka je lepeza načina kako bi to visoki predstavnik mogao da riješi pitanje statusa državne imovine, jer su stavovi koji dolaze iz Republike Srpske, kontinuirano zakovani i idu u pravcu dokazivanje, percepcije, isčitavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, po modelu sastavljene države, a koji odriče kontinuitet BiH, sa republike na BiH i obavezu rješavanja ovog pitanja, nego podrazumijeva da su entiteti unijeli svoj i suverenitet i teritorijalni integritet i da su po tom modelu oni vlasnici teritorije, a da je administrativna razgraničenja, kako to dolazi iz tog diskursa i narativa, u suštini, zemljišno-knjižna granica, a što je imanentno državama, odnosno, da isčitavanje BiH po tom modelu se događa po karakteru unija suverenih država, odnosno zajednice država,a da su ono što zovemo zajedničke institucije jesu samo koncept unije država”, kazao je Cero za N1.

Otvoren rudnik u Varešu: Građani sretni, jer se naziru bolji dani

Da li će odluke biti sprovedene?

Ističe kako takav narativ ne odgovara ustavno-pravnom karakteru BiH i više puta je to potvrđeno presudama.

“Međutim, ako to kontekstuiramo na priču o sastavljenoj državi, ako kontekstuiramo Deklaraciju o “srpskom svetu”, ako kontekstuiramo najave nekog razdruživanja, sasvim izvjesno je da će odluka Ustavnog suda i ovoga puta naići na jaku opstrukciju i osporovanje njenog provođenja u Republici Srpskoj. U Federaciji BiH, kad je u pitanju Vareš, s obzirom na to da se primičemo ‘administrativnom ljetu’ obje priče bi mogle postati sastavni dio narativa koji će se događati u konceptu Lokalnih izbora, prije svega, u Republici Srpskoj, dokazujući koncept sastavljene države i idući u pravcu zaključaka Deklaracije o srpskom svijetu. Što se tiče provođenja odluke Ustavnog suda u predmetu Vareš, ovih dana se u medijima kreću razne informacije. Odluka se ne odnosi na koncesiju koju je dobila firma, na koncesiju za rudarenje. Odluka se odnosi na 74 dunuma i nešto kvadrata, gdje je prenos prava rudarenja ostvaren na način da Vlada FBiH svojom odlukom nije konsultovala titulara, što je bila obavezna, dobiti prethodnu suglasnost titulara vlasništva”, naveo je Cero,

Objasnio je i koja je procedura trebala biti izvršena: “Da se Pravobranilaštvo države BiH oglasi, uz prethodnu odluku Parlamenta BiH i Savjeta ministara. Kako se nije dogodio takav proceduralni put, koji je podrazumijevajući i ustavan, nego se dogodio jedan drugačiji, zanemarivanjem volje, namjere i odobrenja titulara vlasništva, ta odluka je, po mom sudu, puno lakša za provođenje. U javnom prostoru, takođe se spominje, da je šuma na tih 74 kvadrata borova, da je sječena, da je uništena, prodata, otuđena, što je sastavni dio neustavnih radnji. Kako će taj odluke biti proveden, sačekaćemo da vidimo. Uostalom, odluka je obavezala dva ministra za provođenje njenog sadržaja. ”

Legle pare: Rufi isplatio Vladi RS 41 milion KM za zemljište na Jahorini

Cero ističe kako očekuje da ovo tek bude povod za “rješevanje nagomilanih protivpravnih, antiustavnih, po sličnom modelu, otuđivanja i prenošenja vlasništva nad državnom imovinom, koja je pod zabranom rapolaganja, na cijelom prostoru BiH”.

Nada za uspjeh Dejtonskog mirovnog sporazuma

“Ovo je prilika da se FBiH, na svim nivoima, oslobodi balasta da je u istoj mjeri, na isti način, prometovala državnom imovinom, uprkos zabrani. Da li će se aktivirati mehanizam odgovornosti u smislu krivično-pravne odgovornosti, zbog neprovođenja presuda Ustavnog suda, ostavimo to tužilaštvu i pravobranilaštvu da rade svoj posao. Zanimljivo je da već četvrti dan izostaju reakcije političkih subjekata koji u ovoj priči, itekako, participiraju. To su domaći politički igrači, bili oni u trenutnoj opoziciji, ili poziciji. Taj muk koji dolazi i iz međunarodnih institucija, uz svo uvažavanje činjenice događaja visokog inenziteta obilježavanja Srebrenice, ali u danima pred nama, oni se moraju očitovati o ovim odlukama i ovo je još jedna prilika da se priča o reintegraciji BiH, kao osnovnom elementu Dejtonskog mirovnog sporazuma, vrati u tokove koji su već dobro bili poremećeni, u pravcu koji je čak i u narativu, a i u praksi, slutio i secesiji i disoluciji i razdruživanju. Provođenje ovih presuda, na dosljedan način, u širem kontekstu, vraća nadu za uspjeh Dejtonskog mirovnog sporazuma po svim svojim elementima i oduzimanje dejtonske alatke iz ruku onih koji su protiv BiH, ali na način njihove percepcije”, zaključio je Cero za N1.

Više u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare