Četvrtak bi mogao biti prijelomni dan na evropskom putu BiH

Vijesti 12. dec 202219:33 0 komentara

Četvrtak bi mogao biti prijelomni dan na evropskom putu Bosne i Hercegovine. Evropsko vijeće odlučit će o kandidatskom statusu BiH. Za sutra je planiran sastanak ministara vanjskih poslova, koji bi prvo trebali razmotriti ovo pitanje. Sudeći prema porukama koje su do sada stigle, sve je izvjesnije da će BiH otvoriti pristupne pregovore, ali i Fondove EU namijenjene kandidatima.

Nikada bliži kandidatskom statusu. Optimizam ne krije prva žena Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

“Očekujemo da će tu doći do pozitivne odluke kada je upitanju davanje kandatskog statusa. Smatram da je trebao dati prije nekoliko godina. Posmatraju Zapadni Balkan kao mjesto kojem treba omogućiti prostor”, rekla je Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH.

Da razloga za optimizam ima pokazuju i poruke koje su stigle iz FInske i Austrije.

“Finska može podržati prijedlog da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata, pod uslovom da je povezan s potrebom za napretkom u ključnim reformama kako je predložila Komisija”, naveli su iz Vlade Finske.

“Veoma smo naklonjeni da se BiH da kandidatski status. Moramo biti oprezni kako ne bismo stvorili kandidate prve i druge klase”, istakao je Alexander Schallenberg, ministar vanjskih poslova Austrije.

Najsnažniju podršku kandidatskom statusu BiH pružala je Slovenija, premijer Robert Golob, i ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon.

“Hrvatska je isto tako vrlo grlato bila za, a očekivalo se u nekim medijskim krugovima da bi Plenković svoje konačno da mogao usloviti legitimnim predstavljanjem, Hrvatska je od početka obećavala da to neće uraditi, tu je i Češka, a zanimljivo da je i Mađarska bila za. Zeleno svjetlo je dato, a njega je dala i Nizozemska koja se najviše protivila i inače je to država koja vodi računa o pravnim postulatima EU, i BiH sa tim protivljenjem nije ništa novo, nikakav izuzetak”, pojasnio je novinar Sead Numanović.

Ukoliko dobije status kandidata, to će biti u momentu rasta euroskepticizma. Istraživanja DEI pokazala su da bi 4/5 građana glasalo za pristup, ali da manje od polovine misli da EU put nema alterantivu.

“Mi smo trebali ući u EU ‘95 godine u novembru-tačka. Ovo je mrcvarenje, haos, sramota za Evropu i svijet. Želio sam da uđemo u EU prije trideset godina, i sada apsolutno želim”, “Čula sam za raspravu o statusu kandidata, mislim da je to samo još jedno otezanje u nedogled”, “Sve je moguće, pratim EU put BiH, očito im sada nedostaje članica, pa možda nas puste”, “S ovim lopovima ne možemo ništa dobiti. Moram vjerovati u EU put, ali meni se ne žuri u Evropu, o lopovluku smo sve od njih naučili”, poručili su građani.

A iz dvije institucije koje u svom nazivu sadrže pojam evropski, Delegacije EU i Direkcije za evropske integracije danas bez komentara, Nema prostora za projekcije i prejudiciranja šta će se to događati u naredna dva dana u EU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!