Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH!

Vijesti 26. mar 202416:38 11 komentara

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratio se danas javnosti i saopćio odluku o nametanju izmjena Izbornog zakona.

Naime, kako je poručio Schmidt, ovo radi za sve građane BiH.

Dugo se o tome raspravlja, mnoge organizacije su doprinijele tome. Ja ću danas učiniti ono što je trebalo učiniti prije mnogo godina. Garancija slobodnih i poštenih izbora za sve građane BiH. Ja želim da objavim odluku kojom donosim izmjene Izbornog zakona BiH u skladu sa mojim mandatom. Ovo radim za sve građane BiH“, kazao je Schmidt.

Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona i poručio: Međunarodne sudije ostaju!

Ponekad imam utisak da svi mi kada pričamo sa ministrima i parlamentima, ko treba da izađe i glasa za Parlament? To su svi građani ove države, bez obzira na nacionalnu pripadnost i ostalo. Želim podvući da se obraćam ljudima u oba entiteta i Distriktu Brčko. Ovdje nema diskriminacije i neće biti moguća dok sam ja ovdje. To je moja dužnost u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Moramo raditi za sve njih“, poručio je visoki predstavnik u obraćanju.

Kaže da će biti dodatnih mogućnosti za nadležne organe da se uključe u proces jer birači ne mogu čekati više.

“Nemam namjeru da se ovome posvećujem svaki dan i želio bih da smo mogli doći do odluka ranije. Ljudi imaju pravo da budu sigurni da će njihov glas u izborima biti prebrojan onako kako je dat i u tom ključnom trenutku BiH, mislim na EU integracije, građani moraju biti sigurni da će političari donositi važne odluke. Oni su izabrani od strane birača i da se pobrinemo da se svaki glas ispravno prebroji”, kazao je Schmidt.

“Moja pozicija jednog dana kada BiH bude dio EU, moja pozicija će biti stvar prošlosti. Mnoge stvari će biti riješene i moj mandat će biti ispunjen. Kako ovih dana govorimo o međunarodnim sudijama, moram malo reći da moramo pogledati EU sporazume”, ističe u obraćanju visoki predstavnik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare