Christian Schmidt za N1: Inzko nije kriv za krizu, ne pokazujte prstom na druge

Vijesti 29. dec 202120:08 > 21:114 komentara

Gostujući u Pressingu, s Amirom Zukićem, visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt izjavio je kako je optimističan da zakon o zabrani negiranja genocida, veličanja osuđenih ratnih zločinaca može donijeti Parlamentarna skupština BiH, nakon čega bi onda on povukao tzv. Inzkov zakon.

Godinama je pokušavano da se u Parlamentu BiH usvoji zakon o zabrani negiranja genocida, no to je bilo neuspješno. Čemu sada optimizam da bi se takvo nešto moglo dogoditi?

“Ako je ova tema toliko važna, a mislim da jeste, onda očekujem da Parlament odgovori izazovu, da ispuni odgovornost. Ne može se desiti da se kaže kriza je nastala zato što je gospodin Inzko donio ovaj Zakon: Ne, mora se reći – mi ćemo to napraviti sami i priznati da godinama nije ništa učinjeno, iako je to zahtjev iz Evrope, ali i želja stanovništva. I sad se nalazimo tu gdje se nalazimo i mislim da je sada momentum da budemo iskreni da oni koji nose odgovornost u Parlamentu, oni treba da kažu evo mi ćemo to sada uraditi. Nije dovoljno da se pokazuje prstom na druge”, rekao je visoki predstavnik.

Istakao je da je razgovarao i sa evropskim komesarom  Oliverom Varhelyjem i da su  obojica ustavnovili, da su nadležnosti, kada je ova tema u pitanju, u Parlamentu i kod Visokog predstavnika.

“Kriza ovakva kakva je ona se sastoji i hrani iz raznih izvora, a ne samo iz Inzkovog zakona. To je nesporno”, istakao je Schmidt.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar