Cijena stana od 50 m2 u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu… Ne, nije najniža u BiH

Vijesti 27. okt 202210:51 1 komentar
shutterstock

Portal nove. rs uporedio je cijene stana od 50 m2 u Zagrebu, Sarajevu, Podgorici, Skoplju i Beogradu.

Za prosječan stan u Beogradu od 50 kvadrata u novogradnji, treba izdvojiti i do 120.000 eura. Kada je o starogradnji riječ, cijena je od 100.000 do 115.000 eura. Beograd je lider u cijeni kvadrata u odnosu na gradove u regionu, a najbliži mu je Zagreb, gdje kvadrat stana košta približno isto kao u srpskoj prijestnici. Ipak, ono što treba imati u vidu jeste prosjek plate u Hrvatskoj, koji je daleko veći nego u Srbiji.

Kvadrat stana u centru Zagreba u prosjeku košta i do 2.400 eura.

U Sarajevu je, međutim, cijena nešto niža – kvadrat u centru grada u prosjeku košta 1.838 eura.

Kvadrat dvosobnog stana u centru Podgorice košta 1.550 eura, u centru Skoplja 1.400 eura.

Za sve navedene cijene treba imati u vidu da variraju u odnosu na ponudu i da se mijenjaju u realtivno kratkom vremenskom periodu.

Prema informacijama objavljenim na sajtu 4.zida.rs cijena kvadrata u Beogradu je 2.429 eura, dok podaci RGZ-a ističu cijenu od 1.981 eura po kvadratu. Riječ je o nekretninama u novogradnji.

Što se tiče starogradnje, prema podacima sajta 4zida, kvadrat košta 2.321 eura, dok podaci RGZ-a ukazuju na cijenu od 1.459 eura.
Ponuda stanova u glavnom gradu Crne Gore je šarenolika. Cijenu naravno diktira blizina centru grada, a ponuda na koju smo mi naišli listajući oglase, izgledala je ovako:

Stan od 50 kvadrata u prosjeku košta 77.500 eura.

Ova nekretnina uključuje jednu spavaću sobu, modernizovano grijanje i jedno parking mjesto.

Treba napomenuti da su nekretnine u Crnoj Gori u prosjeku skuplje za oko 30% u odnosu na 2020. godinu.

Skoplje

Stan od 50 kvadrata u centru Skoplja, sa dvije spavaće sobe, prostorom za ostavu, dnevnom sobom i kupatilom košta 70.000 eura.

Ova konkretna nekretnina pripada starogradnji, a navedno je da je riječ o centralnom grijanju.

Među oglasima pronašli smo i kompletno renovirane stanove i to čak sa tri sobe po cijeni od 84.000 eura.

Sarajevo

U glavnom gradu BIH, primijetan je nagli skok cijena nekretnina. Bilo je dosta teško naći ponudu koja je iole pristupačna.

Uglavnom, dvosoban stan od 50 kvadrata sa balkonom uspjeli smo pronađemo po cijeni od 91.900 eura.

Riječ je o stanu na drugom spratu.

Investitori izražen rast rasta cijena novogradnje opravdavaju poskupljenjem građevinskog materijala i radne snage.

Zagreb

Prema pisanju hrvatskih medija, posljednjih godinu dana, cijene nekretnina u Zagrebu porasle su za 30%, a nerijetko se u oglasima može naći kvadrat koji košta i 8.000 eura.

Naći stan relativno pristupačene cjene za sadašnji trenutak, bilo je veoma teško.

Nekretnina od 50 kvadrata košta 120.000 eura.

Riječ je o stanu koji je vrlo blizu centru, a jednostavna arhitektonska rešenja dovela su do maksimalne iskorišćenosti prostora koji ima dvije spavaće sobe, dnevnu sobu, kupatilo, kuhinju i trpezariju.

Odnos cijene kvadrata i visine zarade – ključan

„Svjedoci smo da cijene nekretnina u Srbiji rastu, pogotovo kad je riječ o većim gradovima. Rast cijena bilježe i novogradnja i starogradnja“, kaže Jasmina Gavrilov Dražić ispred „4 zida“.

Dodaje da podaci pokazuju da srpska prijestonica jeste u evropskom vrhu kada je riječ o cijeni kvadrata, ali da je glavna polazna tačka odnos cijene nekretnina i prosječnih plata.

„Istraživanje Deloitte Property Index 2022 poredilo je procječne cijene nekretnina i prosječne plate, a obuhvatilo je 23 zemlje. Istraživanje je pokazalo da je, sa prosječnom cijenom od 1.520 eura, Srbija i dalje među državama Evrope u kojima su stanovi povoljniji. Međutim, iako je cijena kvadrata niža nego u većini evropskih gradova, teže ga je kupiti, upravo zbog odnosa cijena nekretnina i prosječnih zarada“, kaže sagovornica Nove.

Istraživači su izračunali da je stanovniku Srbije, da bi kupio stan od 70 kvadrata, potrebno 11,5 prosječnih bruto plata.

Prema podacima ovog istraživanja, najnižu cijenu novogradnje ima Bosna i Hercegovina sa prosječnom cijenom od 974 eura po kvadratnom metru, a ispred Srbije je još samo Rumunija u kojoj prosječan kvadrat košta 1.266 eura.

Kolike su prosječne plate u okruženju?

Za godinu dana prosječna neto plata u Hrvatskoj porasla je za 586 kuna, a u junu je iznosila 7.690 kuna, odnosno 1.020 eura po kursu.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini u junu ove godine iznosila je 1.126 konvertibilnih maraka (575,8 eura) i nominalno je viša za 8,1 posto u odnosu na decembar prošle godine.

Prosejčna mesečna neto zarada po zaposlenom u Sjevernoj Makedoniji iznosila je u aprilu 505,6 eura prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Stan od 50 kvadrata – uporedna analiza cijena u gradovima regiona

Beograd 120.000 eura
Zagreb 120.000 eura

Sarajevo 91.800 eura
Skoplje 84.000 eura
Podogrica 77.500 eura

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare