Cijene rastu, pomoći vlasti nema: Penzionerka u Sarajevu da bi preživjela plete čarape i prodaje ih na ulici

Vijesti 09. nov 202319:20 1 komentar
N1

Inflacija usporava, ali cijene osnovnih životnih namirnica ne vraćaju se na staro. Naprotiv, sve više rastu. Sindikalna potrošačka korpa u Federaciji prošli mjesec je iznosila oko 3.000 KM. Pomoći vlasti- nema.

Iz dana u dan, odlazak u nabavku sve je veći izazov za građane BiH. Posebno populaciju starije životne dobi. Nisu rijetki penzioneri koji, iako bi trebalo da uživaju u plodovima svog dugogodišnjeg rada, rade dodatni posao, da bi preživjeli. Mila Dunić tako koristi jesenje zrake sunca, kako bi isplela još poneke čarape i povećala svoj skromni kućni budžet.

“530 KM i evo, ovako, što zaradim, eto…
(Koliko ostane kada se plati svi računi?)

Joj, ne ostane mi ništa, ne bih mogla živjeti da ovo ne radim. Bogami, gledam kako da razvučem tokom mjeseca”.

Prije 15 godina, čini se, sa mnogo manje novca živjelo se bolje. 2008. godine minimalna plata iznosila je 343 KM, a za hranu je trebalo izdvojiti 400 KM. 2023. minimalna plata iznosi 596 KM, a za hranu je potrebno izdvojiti gotovo 1.300 KM.

A u takvim situacijama, svaka pomoć građanima je dobrodošla. Ipak, za razliku od prethodne godine, kada su poslodavci u FBiH imali mogućnost isplate jednokratne pomoći od 1.080 KM radnicima, ove godine te odluke nema. Biće, s druge strane, jednokratna pomoć za grijanje, no, pojedini kritikuju da diskriminiše najugroženije kategorije.

Više u priilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare