Stanivuković u reakciji najavio spomenik i za kralja Tvrtka i za bana Kulina

Vijesti 29. aug 202315:32 21 komentara
F.Z./N1

Na postavljanje spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću pred zgradom Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu reagovao je gradonačlnik Banjaluke. O ovoj temi oglasio se oštrom porukom na društvenoj mreži Facebook na kojoj je najavio kako će Banjaluka "ispraviti nepravdu koju je načinilo Sarajevo".

“Prisvajanjem srednjovjekovnog srpskog vladara Tvrtka I Кotromanića gradonačelnica Sarajeva i njeni saradnici čine grubo prekrajanje istorije sa ciljem popunjavanja istorijskih rupa svog naroda i prikupljanja dnevno-politčkih poena dirajući u samu srž kralja Tvrtka, njegove borbe i vladavine”, napisao je Stanivuković.

Autor spomenika kralju Tvrtku za N1: Oteglo mi se i bilo je kriza

On je dalje dodao kako je Tvrtko I Кotromanić bio hrišćanski vladar, “zvaničnom titulom kralj Srba Bosne, Primorja i Zapadnih strana, krunisan po obredu Nemanjića u manastiru Mileševa nad moštima Svetog Save što je istorijska činjenica”.

Stanivuković je sve nazvao nastavkom prakse prekrajanja istorije putem spomenika.

“Političko Sarajevo svjesno izbacuje puni naziv titule kralja Tvrtka, te ne navodeći narod i ostale zemlje kojima je vladao ciljano zbunjuje javnost u cilju političke propagande”, rekao je gradonačelnik Stanivuković.

On je najavio da će Banjaluka ove godine pkkrenuti proces izgradnje spomenika banu Kulinu i kralju Tvrtku “u cilju odbrane istine i zahvalnosti koju srpski narod gaji prema svojim vladarima srednjeg vijeka”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare