CIK BiH: Ove godine skener za biometrijski otisak i ličnu kartu na pojedinim biračkim mjestima

Vijesti 26. jun 202419:58 0 komentara

Lokalni izbori se približavaju, a bit će drugačiji u odnosu na prethodne po mnogo čemu. Na pojedinim biračkim mjestima glasače će dočekati skener za biometrijski otisak i ličnu kartu, a brojanje glasova snimat će videonadzor. Ratni zločinci također ne mogu biti kandidati, a zbog veličanja ratnog zločinca Srpska radikalna stranka iz svog naziva morala je izbaciti ime Vojislav Šešelj.

U susjednoj Crnoj Gori na biračkim mjestima prisutni su skeneri i biometrijska identifikacija. Nakon glasanja, putem aplikacije svi mogu pratiti rezultate. Za samo sat vremena nakon zatvaranja biračkih mjesta već je poznat pobjednik. Softver za obradu podataka plaćen je 170 hiljada eura.

U Bosni i Hercegovini uvijek drugačija slika. Javnost sazna ko su izborni pobjednici na osnovu stranačkih saopćenja. Centralna izborna komisija uvijek kasni. Uvođenje novih tehnologija sve bi to trebalo promijeniti.

Na predstojećim izborima tehnologija neće biti uvedena na svim mjestima. Ona će se testirati na više od 400 lokacija, a video nadzor će pokrivati 20 biračkih mjesta gdje je fokus na procesu brojanja glasova. Primjetno je značajno smanjenje broja prijavljenih političkih subjekata, čak 274 manje nego prošlih lokalnih izbora.

No, kampanja prije kampanje uveliko je počela. CIK je zaprimio brojne prigovore na nezakonita djelovanja. Među prijavama je i spot stranke Snaga naroda federalnog ministra unutrašnjih poslova. Ramo Isak podnosioce naziva izdajnicima.

“Kazne neće biti jer ništa nije urađeno mimo zakona jer mi poštujemo zakone ove države, a ovakvih pjesama će biti još. A za predizbornu kampanju… zamislite šta ćemo da uradimo. Ima država da gori. Eto, hvala vam”, kazao je ministar.

U objavljenom spotu jasno se propagira stranka i ministar Isak. Centralna izborna komisija odluku još nije donijela.

“CIK odmah po primitku prigovora formira predmet i traži izjašnjenje. Nakon izjašnjenja imamo 3-5 dana za odluku. Ako bude žalba, Sud BiH ima tri dana za donošenje odluke. To je jako brzo”, pojasnila je Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH.

U međuvremenu CIK provodi i odredbu po kojoj se ratni zločinci ne mogu kandidovati na izborima. Ali i tu postoje problemi. Naime, susjedne države nisu dostavile podatke za državljane BiH koji su presuđeni za ratne zločine, dok Sud BiH nije poslao potpune informacije.

“Da bi ispoštovali odredbe zatražili smo od Suda BiH dostavu podataka i Sud je dostavio spisak svih lica koji su osuđeni za ratne zločine, ali bez navođenja matičnog broja tih lica i taj spisak je vrlo teško koristiti. Sada pokušavamo dobiti i te matične brojeve, ali to vrlo sporo ide”, dodaje Hadžiabdić.

U toku je i obuka za više od 300 instruktora koji će obučavati članove biračkih odbora, kojih je do sada, putem konkursa, prijavljeno više od sedam hiljada. Omogućeno je i podnošenje kandidatskih listi koje traje narednih 12 dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!