CIK BiH ovjerila prijave za izbore 2024: Nikad manje prijavljenih

Vijesti 25. jul 202419:52 0 komentara

Centralna izborna komisija BiH ovjerila je 296 prijava za učešće na lokalnim izborima 2024. godine. Po prvi put elektronskih žrijebanjem utvrđen je redoslijed političkih subjekata na biračkim listićima. Rekordno mali broj političkih subjekata prijavljen je na ovogodišnjim izborima, a dvije liste u potpunosti su odbijene nakon današnje sjednice.

Nakon što su politički subjekti otklonili nedostatke na prijavama za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine, Centralna izborna komisija završila je proces ovjere političkih subjekata. Dvije prijave su u potpunosti odbijene zbog neuklanjanja nepravilnsoti, a četiri djelimično.

Po završetku ovjeravanja utvrđene su konačne brojke, a onda izvšeno i žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda na glasačkim listićima, prvi put elektronski. Pošto nije bilo primjedbi prisutnih na proces žrijebanja, Centralna izborna komisija redoslijed je potvrdila i na sjednici održanoj nakon procesa.

Pritiskom na dugme start izvršit će se žrijebanje, sada se na našoj projekciji pojavio QR kod kojeg vi svi u ovom trenutku sa vašim mobilnim uređajima iz bilo kojeg dijela ove sale možete skenirati i taj QR kod će vas odvesti na web stranicu gdje ćete moći vidjeti rezultate žrijeba“, pojašnjava Maksida Pirić, stručna saradnica za odnose s javnošću.

Od ukupnog broja je ovjereno 110 političkih stranaka, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata nacionalnih manjina i 9 listi nezavisnih kandidata. Te brojke su znatno manje nego prethodnih godina.

Naime, 2020. godine ukupan broj političkih subjekata bio je čak 543, a izborni ciklus prije toga 2016. godine 451.  Ranije su iz Koalicije Pod lupom rekli da smatraju da je manji broj subjekata rezultat Izmjena izbornog zakona prema kojima više ne mogu trgovati biračkim mjestima.

Posljednje pripreme u organizacijama za praćenje procesa, ali i Centralnoj izbornoj komisiji traju, no zahtijevaju posebnu pažnju, jer će ovaj put biti korištene i izborne tehnologije i skeneri u okviru pilot projekta na 165 biračkih mjesta u 10 osnovnih izbornih jedinica. Svakako to smatraju pripremom za Opće izbore 2026. godine kada očekuju potpuno uvođenje elektronskog glasanja. Pored ovjera kandidatskih lsiti, nabavke opreme Centralna izborna komisija još provjerava i prijave građana za glasanje izvan Bosne i Hercegovine.

Rok za objavu ovjerenih kandidatskih listi u službenim glasilima je 22. august. A pošto se Lokalni izbori održavaju 6. oktobra, izborna kampanja počinje 6. septemba. Upozoreni su učesnici na izborima da ne smiju voditi preuranjenu političku kampanju, te su zbog toga pojedini već i kažnjeni.

Opširnije u prilogu Mirne Ždralović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!