CIK odbio prijavu SDS-a za učešće na izborima

Vijesti 31. maj 202415:58 0 komentara
F.Z./ N1

Na 28. hitnoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) razmatrana je samo jedna tačka dnevnog reda, a koja se odnosi na "izvještaj o izvršenim provjerama političkih subjekata za učešće na lokalnim izborima 2024. godine". Između ostalog, razmatrana je i prijava stranke SDS koju su članovi kolegija CIK-a odbili.

Pojasnili su da je prijava odbijena jer je stranka SDS prije nekoliko dana poslala prijavu CIK-u s računom na ime generalnog sekretara. To su učinili zato što je SDS pod sankcijama.

“Politička stranka i nezavisni kandidat koji učestvuju na izborina, dužni su otvoriti poseban račun za finansiranje troškova kampanje. Račun otvara organ koji ovlasti politička stranka”, rekli su iz CIK-a.

Dodali su i to da je u SDS-ovoj prijavi problematično upravo to što je račun prijavljen na ime generalnog sekretara.

Milan Miličević, predsjednik ove stranke je prije dva dana gostujući u emisiji na N1 televiziji rekao da su ovjere prijava za učešće na izborima još u toku naglašavajući da “vjeruje da ne postoji razlog zbog čega SDS ne bi dobio potvrdu učešća na izborima”.

“SDS nije zabranjena politička partija, jeste partija koja je 20 godina na OFAC (Ured za kontrolu imovine stranaca Ministarstva financija SAD) listi ali nijedna banka dosad nije imala problem što imamo otvoren račun niti smo imali problem s CIK-om kod ovjere za izbore”, rekao je tada.

Članovi CIK-a su naveli da su danas razmatrali 122 prijave stranaka za izbore od čega su 82 ispunjavale potpuno uslove, 35 djelimično sa nedostacima koje mogu otkloniti dok pet subjekata ne ispunjava uslove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!