Miličević za N1: Zahvaljujući SNSD-u i partnerima NSRS je obesmišljena kao institucija

Vijesti 29. maj 202418:00 0 komentara

Vlada Republike Srpske povukla je 'zakon o stranim agentima' iz skupštinske procedure. Kao razlog navode da zakon mora na doradu kako bi se u potpunosti usaglasio sa evropskom pravnom praskom te će nakon toga biti vraćen u proceduru. Jesu li ovo stvarni razlozi za njegovo povlačenje, u nastavku o ovoj i o drugim temama za N1 govori Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

Komentirajući povlačenje iz procedure ‘zakon o stranim agentima’ pred Narodnom skupštinom RS, Miličević je ocijenio kako je dobro što je ovaj zakon povučen te da nije trebao ni biti u proceduri, na što je SDS i ranije upozoravao. Smatra kako je predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik uradio nešto što je radio par decenija, “kada dođe do zida, prvo zategne pa popusti konopac i predstavlja se kao neko ko je europejac, neko ko je konstruktivan i kooperativan”.

Dodika je nazvao “autokratom”, istaknuvši kako je ovaj zakonski prijedlog nastao radi potrebe kontrole ljudi, mišljenja, medija i slobodne riječi. Spomenuo je i neke druge primjere, kao što su zakonske izmjene kojima je uvedena kriminalizacija klevete.

PROČITAJTE JOŠ

“Ali ima nešto drugo, a to je što međunarodni kapital i novac kada ide drugim tokovima prema nadležnim ministarstvima i Vladi RS je vrlo pitak i sladak, a ako nije pod kontrolom onda je opasan i oni koji ga koriste su strani plaćenici”, kazao je Miličević.

Smatra li da će se ovaj zakon, nakon dorade, opet naći na dnevnom redu?

Mislim da neće, biće već viđeni scenarij. Mnogo je takvih zaključaka, situacija, odluka i zakona bilo na sjednici NSRS, neki usvajani pa nisu sprovedeni, puste se vremenu i zaborave”, prokomentirao je Miličević.

Komentirajući optužbe vlasti u RS na račun opozicije da izlazi na oktobarske izbore po zakonu koje je nametnuo visoki predstavnik, lider SDS-a je rekao kako se ne osjeća krivim i ne obraća pažnju na takve optužbe.

Davno smo dobili etiketu izdajnika, ali pošto znamo ko smo i šta smo a i javnost to zna to nas ne uznemirava. Činjenica je da SNSD na čelu s Miloradom Dodikom traži alibi da učestvuje na izborima, i najlakši put je otpužiti opoziciju a onda se pojaviti na izborima pod pravilima Centralne izborne komisije, da bi navodno spasio RS od nekakve izmišljene nagodbe između opozicije s bošnjačkim partijama u RS. Oni se pojavljuju kao spasioci i ponovni zaštitnici. Narod je prije vjerovao u konstruisane laži, ali prije su bili mudrije smisljeni, a ovo je obična farsa koja nikog ne zanima”, naglasio je Miličević.

O nastupu SDS-a na izborima u svjetlu američkih sankcija i zatvorenih računa?

Miličević je rekao kako SDS još nije dobio povratnu informaciju iz CIK-a na prijavu na oktobarske izbore, te da su ovjere još u toku.

Vjeruje da ne postoji nijedan razlog zašto SDS ne bi dobio potvrdu učešća na izborima.

SDS nije zabranjena politička partija, jeste partija koja je 20 godina na OFAC (Ured za kontrolu imovine stranaca Ministarstva financija SAD) listi ali nijedna banka dosad nije imala problem što imamo otvoren račun niti smo imali problem s CIK-om kod ovjere za izbore”, naglasio je.

Potcrtao je i podatak da oko 100 hiljada stanovjika RS daje povjerenje njegovoj političkoj stranci, te da nedavanjem ovjere oko 100 hiljada glasača gubi pravo da se izjasni, što je ocijenio kao “udar na osnovna politička prava izjašnjavanja građana”.

“Kad bi se to desilo pripremili smo se da kroz tužbe prema CIK-u možemo ići dotle da se čak ponište i rezultati takvih izbora”, dodao je.

Potvrdio je i informaciju da je kao predsjednik stranke generalnom sekretaru dao ovlaštenje da otvori poseban račun koji je dostavljen CIK-u, preko kojeg će se financirati izborna kampanja SDS-a, a preko istog je plaćena i zakonom regulisana kotizacija za učešće na izbore.

Na pitanje da li vladajuća koalicija obesmišljava Narodnu skupštinu Rsdonošenjem zakona koji nikad ne zažive, kazao je da je “zahvaljujući SNSD-u i partnerima NSRS obesmišljena kao institucija” i da je javnost u nju izgubila povjerenje.

Jedan od takvih primjera je izborni zakon RS, sli postojali su i drugi zakoni, odluke i zakljčci koji ili nisu objavljeni niti zaživjeli.

To govori da je NSRS samo jedno sredstvo u rukama Milorada Dodika što je nedopustivo za demokratska društva. Izborni zakon RS je Dodiku i partnerima poslužio za kupovinu vremena. Da su htjeli da ga usvoje a isto tvrdim za zakon u Predstavničkom domu Parlamenta BiH mogli su ga davno ne jednom nego pet puta usvojiti”, naglasio je Miličević.

Odgovorio je potrvdno na pitanje da li je opozicija pogriješila što nema zajedničkog kandidata u Banjaluci.

Smatra da bi zajednički nastup bio jedini pravi put koji daje veću šansu za pobjedu kako u Banjaluci tako i u drugim lokalnim zajednicama. Kazao je kako to ide na ruku SNSD-u, ali da da su unutar opozicije, među opozicijskim liderima, prisutni određeni animoziteti kada je u pitanju Banja Luka.

Kada je u pitanju SDS, još nije donesena odluka kojeg kandidata u Banjaluci će podržati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!