CIK traži pomoć vojske, a nije poznato zašto su odbili ponude firmi za dostavu materijala

Vijesti 11. sep 202422:26 0 komentara

Novi problemi i ovog puta u organizaciji provođenja Lokalnih izbora u Bosne i Hercegovine. Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) nema osiguran transport glasačkih listića. Razlog je poništavanje dva tendera za usluge transporta izbornog materijala zbog čega iz ove institucije traže pomoć Ministarstva odbrane BIH. Je li izborni proces ugrožen?

Ni ovoga puta bez problema. Do lokalnih izbora ostalo je manje od mjesec, a transport glasačkih listića doveden je u pitanje. Postupak javne nabavke, koja se odnosi na usluge transporta glasačkih listića, oba puta je oboren. Prijavile su se samo dvije firme, no nijedna ponuda nije bila prihvatljiva. Vrijednost tendera iznosila je oko 200.000 KM, a glasački listići trebalo je da budu transportovani u 142 izborne jedinice u Bosni i Hercegovini. Dvije su alternative, pojašnjavaju iz CIK-a. Novi postupak, ili angažovanje pomoći državnog ministarstva odbrane pri transportu izbornog materijala.

“U Izbornom zakonu stoji odredba da su sve institucije u BiH i drugi organi u obavezi da pomažu CIK-u, u provođenju izbora. Mi smo se prošle sedmice obratili ministarstvu odbrane, smatrajući da posjeduju dovoljan broj vozila”, istakla je Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH.

Pregovori su u toku, kaže Hadžiabdić. Međutim, zamjenik prvog čovjeka ministarstva odbrane, Aleksandar Goganović kaže da ovaj zahtjev neće podržati.

Ovdje nije riječ o samovolji, navodi zamjenik državnog ministra odbrane, ističući da nije korektno da se Oružane snage upliću u izborni proces zbog neorganizovane tenderske procedure. To, na kraju krajeva, nije ni u skladu sa zakonom.

“Nije riječ o blokadama iz Republike Srpske, kako su to prenijeli pojedini mediji, nego o poznavanju i poštovanju Zakona o odbrani. Tačka 5 jasno zabranjuje angažovanje Oružanih snaga u političke svrhe, a izbori su, svakako, dio političkih procesa. U slučaju da se nešto, pri transportu, desi izbornom materijalu, zamislite koliku štetu bi nanijelo sistemu odbrane”, dodao je Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane BiH.

Komentar ministra nismo dobili. No, u ovom slučaju nije u fokusu sistem javnih nabavki kao takav, niti žalbe “profesionalnih žalitelja”. Dva su problematična segmenta. Prvi, što obezbjeđivanje novčanih sredstava za provođenje izbora uvijek kasni zbog političkih prepucavanja, zbog čega CIK ne može detaljno da isplanira proces nabavki. Drugi segment je zabrinjavajuća činjenica da su za ovaj posao konkurisale samo dvije firme. Obje iz Sarajeva.

“Što je čudno da u BiH ne postoji logistička firma koja može ili hoće da radi transport izbornog materijala. Desilo se to da su dva tendera pala, a na oba tendera javile su se dvije iste firme, koje, prema dostupnim podacima, nisu ispunjavale uslove iz tenderske dokumentacije”, naveo je Slobodan Golubović, urednik portala PratimoTendere.ba.

No, koje uslove, nije poznato. Međutim, kako pojašnjava Golubović, prilikom analize tenderske dokumentacije za oba tendera, nisu uočeni važniji diskriminišući elementi. Uslovi su, između ostalog, bili da bi kompanija trebalo da ima najmanje 30 vozača, 30 tehnički ispravnih vozila, i sl.

Ponuđači za transport su se žalili na ovaj postupak nakon čega je državni Ured za razmatranje žalbi odlučio u njihovu korist. CIK je, međutim, ponovo poništio tender. Ali, privremeno rješenje je našao.

“Mi problem transporta već vršimo. Neosjetljivi materijal krenuo je juče. Vlastitim snagama taj problem rješavamo u narednih pet dana”, pojasnila je Hadžiabdić.

Ali, šta nakon toga?

“Kako su se izbori približili i već je trebalo krenuti sa dostavom izbornog materijala, u CIK-u su se dosjetili da promjene plan nabavke i u planske dokumente uvrste jedan direktni sporazum. To je postupak do 6.000 KM, da bi taj prvi krug dostave materijala obezbijedii, ali za dalje, prema dostupnim informacijama, nemamo rješenje”, istakao je Golubović,

Iz CIK-a podsjećaju na to da se “kontinuirano susreću sa izazovima u provođenju izbora, pa i u oblasti javnih nabavki”, gdje se na godišnjem nivou potroši i do tri milijarde maraka javnih sredstava. S druge strane, možda bi se ovakve situacije izbjegle da su poznati svi elementi nepotpune tenderske dokumentacije te utvrdi odgovornost prilikom, eventualnih, propusta u samom CIK-u.

No, još važnije je, zašto su se basnoslovna novčana sredstva ranije trošila u ovom postupku, ako, prema logici CIK-a, taj posao, za mnogo manje novca, može biti povjeren i pojedinim državnim institucijama poput ministarstva odbrane kojem su uputili svoj zahtjev?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!