Cikotić: Ne može se “Otvoreni Balkan” nametnuti silom, imamo razloga za oprez

Vijesti 09. jun 202211:48 > 13:19 2 komentara

"Bosna i Hercegovina je sigurnija od zemalja regiona", naglašava ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (SDA), pozivajući, usput, i na povjerenje prema međunarodnoj zajednici. Tokom gostovanja na N1 analizirao je i inicijativu "Otvoreni Balkan" za koju trenutno ne vidi transparentne mehanizme za implementaciju, te smatra da bh. institucije i zvaničnici imaju puno pravo na oprez prema ovom projektu.

Iako se čini da građani, kada burna politička dešavanja na globalnoj i domaćoj sceni postave u sigurnosni kontekst, imaju razloga za zabrinutost, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine ističe kako je BiH sigurnija od pojedinih zemalja regiona.

“Sigurnost BiH ni svojom suštinom, a pogotovo ne statistikama, ne odudara od regiona. Čak bih rekao da je sigurnija od nekih zemalja regiona. Međutim, historijski gledano, apetiti pojedinih susjednih zemalja prema dijelovima teritorije BiH i dalje su prisutni, ili barem neka uvjerenja tih zemalja da imaju pravo, čak i obavezu da se miješaju u unutrašnja pitanja BiH, navodno u ime zaštite određenih etničkih grupa”, napominje Cikotić.

Osvrćući se na rusku agresiju na Ukrajinu, podcrtava kako goriva za rat u našem regionu nema, a ovu tvrdnju povezuje i sa masovnim iseljavanjem stanovništva. No, dodaje, to ne spriječava Rusiju u pokušajima destabilizacije.

“Rusija se na neprimjeren način miješa u odnose u BiH. Nastoji projektovati i krizu u drugim zemljama Balkana, to vidimo i iz izjava Zaharove i Lavrova, koje su neutemeljene, a potpuno zlonamjerne”, izjavio je Cikotić.

Zaharova: “Dio oružja iz Ukrajine već prošvercovan u Bosnu i Hercegovinu”

Podsjeća i na obraćanje ruskog ambasadora Igora Kalabuhova na skorašnjoj posebnoj sjednici NSRS posvećenoj geopolitičkim i sigurnosnim pitanjima.

“Ono za šta se ambasador Kalabuhov zalaže je proizvođenje sukoba i njegova politika je dugoročno štetna i po interese i ugled Rusije na ovom prostoru, a pogotovo za interese srpskog naroda, za kojeg se, navodno, zalaže”, tvrdi Cikotić.

O ‘Otvorenom Balkanu’: Ne može na silu

Cikotić je, u ovim specifičnim vremenima, imao i savjet za građane. “Pred izbore i poslije lova se najviše laže”, poručio je, istaknuvši kako sa svojom strankom dijeli sve pozitivne vrijednosti, te da vjeruje u jedinstvo koje Bakira Izetbegovića može dovesti do pobjede u utrci za Predsjedništvo BiH.

Osvrnuo se i na, u posljednjim danima za region posebno aktuelnu temu – Inicijativu ‘Otvoreni Balkan’. Naime u Ohridu se održava samit posvećen ovoj inicijativi, na kojemu, mimo odluke Predsjedništva BiH učestvuje i Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

“SDA nije za rješenje koje će u BiH i na Balkanu prozvesti nove probleme. Ne može se jedna takva ideja kao što je ‘Otvoreni Balkan’ nametnuti silom, a ne pokazuju se ni ozbiljni mehanizmi i maniri da se takav jedan projekt transparentno instalira. SDA i institucije BiH imaju itekakvih razloga da budu oprezne prema takvom projektu”, podcrtava Cikotić.

“Oni koji najviše zagovaraju odlazak OHR-a su mu upravo dali najviše smisla”

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt prije nekoliko dana je nametnuo odluku o finansiranju predstojećih općih izbora. Cikotić, stoga, poziva bh. građane na povjerenje prema međunarodnoj zajednici, ističući kako djelovanju OHR-a u BiH najviše smisla daju upravo oni koji najviše zagovaraju njegov odlazak.

“U prvom redu, tu je SNSD-a, ali i HDZ, koji se sve više svrstava na tu liniju. Da je bilo konstruktivnog ponašanja u BiH, ne bi bilo prostora da se pozicija OHR-a reafirmira”, izjavio je.

Sankcije, mišljenja je, sa protekom vremena daju izuzetno efikasne rezultate, te ih ne treba podcjenjivati, kao ni ostale mjere koje međunarodna zajednica poduzima na liniji temljitog izučavanja stanja u BiH i uzroka ovdašnjih problema.

“Sankcije se uvijek dobro procijene prije uvođenja i one će imati itekako pozitivan uticaj u BiH”, poručio je za kraj ministar sigurnosti BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare