Ciljamo na vrh? BiH ignoriše skoro sve preporuke, 3. je po korupciji u Evropi

Vijesti 09. jun 202307:08 1 komentar
N1

Da BiH ne napreduje u pogledu sprečavanja korupcije, pokazuje i posljednji Izvještaj GREKA. Od petnaest preporuka samo je jedna realizovana na zadovoljavajući način. Korupcija cvjeta, bez naznaka da će se to promijeniti.

Malo smo više desno ili lijevo, ali ni za milimetar naprijed, kaže ona poznata. Tako je i BiH u pogledu korupcije. Za sada smo na trećem mjestu u Evropi, ali možda dosegnemo i sami vrh, s obzirom na to da smo od 15 preporuka iz Izvještaja GRECO, na zadovoljavajući način proveli samo jednu. Djelimično smo osam, dok šest nismo uopšte.

“Problem korupcije u BiH je u tome što je ona, zapravo, institucionalizovana u jednom ambijentu dramatične netransparentnosti. Sve što se događa u tim koruptivnim tokovima uvijeno je u zakone, a u stvari se događa ono što se događa, da je BiH jedna od najkorumpiranijih država”, ističe ovo novinar Amir Sužanj.

Mali napredak ostvaren je u suzbijanju organizovanog kriminala, preko Sky aplikacije, koja sumnjiči i pojedina poznata imena samog vrha bh. pravosuđa. Međutim, visoka korupcija se gotovo, uopšte ne procesuira, jer je pravosuđe pod političkom kontrolom, stava su naši sagovornici.

“Tako je, recimo, prošle godine, Tužilaštvo BiH podiglo samo tri optužnice za visoku korupciju, dok nismo imali niti jednu osuđujuću presudu”, podsjetila je Džana Brkanić iz BIRN-a.

Pored toga što je usvajanje zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i sudovima na dugom štapu, u mjestu tapka i usvajanje zakona o sukobu interesa na nivou države. Prema Izvještaju, čak četiri preporuke koje se odnose na sprečavanje ove pojave, ostale su bez bilo kakvog odgovora bh. vlasti, i to isključivo zbog toga što to ne odgovara političkim predstavnicima i delegatima.

Više u prilogu Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare