Cinizam i nevažeća odluka predsjednika RS: Kome je ovo “dobro jutro”?

Vijesti 09. jul 202321:07 0 komentara

Novoimenovani vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić potpisao je odluke o objavljivanju Ukaza predsjednika Republike Srpske o proglašenju zakona kojima je predviđeno da se odluke visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji ovog entiteta. Dok se reakcije ne stišavaju, državno Tužilaštvo formiralo je predmet.

Najavu da će mu prvi zadatak na novoj funkciji, i po svemu sudeći, najvrelijoj direktorskoj fotelji, biti objava Ukaza predsjednika Republike Srpske, kojim je predviđeno da se odluke visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku te da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji RS, ispunio je jutros, a uz “dobro jutro”, i objavio na društvenim mrežama. Aktivan od jutra pojašnjava da oko svega ovoga ne treba dizati prašinu, te poručuje: “Više neće moći da se vrše bilo kakvi pritisci na Službeni glasnik jer je Službeni glasnik osnovan u januaru 1992. godine, tada je objavljivao svoje prve odluke i Službeni glasnik je stariji od kancelarije visokog predstavnika.”

A visoki predstavnik je, iako mlađi, svojim odlukama prvog dana ovog mjeseca, u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak, a nepoštovanje odluka visokog predstavnika kriminalizovao zatvorskom kaznom do pet godina zatvora. Ne komentarišući danas direktno poteze entitetske vlasti, ipak je kratko poručio: “Želim svima odgovornim u ovoj zemlji poručiti da nije vrijeme za igranje igara nego da se bude konstruktivan.”

Konstruktivno je, čini se, i državno Tužilaštvo, koje je, iako je neradni dan, povodom objavljivanja Dodikovog Ukaza, formiralo predmet.

“Formiran je tim od tri tužioca, koji zajedno sa SIPA, te drugim bezbjednosnim i policijskim agencijama, preduzimaju zakonom predviđene aktivnosti, o čijim rezultatima će javnost biti obaviještena”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Međutim, kako će Državna agencija za istrage i zaštitu, eventualno, uhapsiti Dodika, kada je on imenovao njenog direktora, pita se predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić, koji je, njegovo djelovanje, ocijenio državnim udarom: “On traje jako dugo i nije akutan, nego hroničan. Ali, veliko je pitanje, šta se dešava sa institucijama BiH, i zašto su one paralizovane.”

Nije danas detaljisao ni član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, ali poslao je jasnu poruku.

“Na primitivizam pojedinih iz RS reagovat ćemo zakonitim i legalnim djelovanjem, čuvajući mir za svakog čovjeka u BiH”, poručio je Bećirović.

Međutim, od formiranog predmeta tužilaštva, vlast RS ne strahuje. Dok premijer Radovan Višković ponavlja da ništa nije urađeno mimo zakona, predsjednik NSRS Nenad Stevandić, poručuje da je Zapadu Dodik samo alibi da se dovrši posao obesmišljavanja i obezvlašćivanja Republike Srpske: “Manji dio opozicije to ne razumije, pa još daju podsticaj alibiju međunarodnog faktora. Dodik ima najveći politički kapacitet i vuče najveći broj konaca. Ali to pripada političkom spektru. U pravnom spektru, ni Dodik ni Srpska nikada nisu donijeli odluke o disoluciji.”

Opozicija ipak razumije, barem sudeći prema stavu narodnog poslanika iz reda SDS-a, Ognjena Bodiroge, koji je najvećim krivcem ove krize označio, kako navodi, protivpravno imenovanog visokog predstavnika koji se, bez obzira na gust dnevni raspored, uspio sastati i s liderom HDZ BiH Draganom Čovićem te još jednom pozvao sve donosioce odluka da ulože zajednički napor u jačanje integriteta države i ubrzanje evroatlantskih integracija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!