Ćiro: “Ne predajem se, ali počinjem bivati umoran”

Nogomet 08. apr 202214:30 0 komentara
N1

Legendarni fudbalski trener, Miroslav Ćiro Blažević, govorio je nedavno u intervjuu za hrvatske medije a govorio je o svom zdravstvenom stanju i svom životu u borbi sa teškom bolešću.

Blažević je prije nekoliko sedmica najavio povratak u Travnik, svoj rodni grad, ali u ovom trenutku ne može, jer se ne osjeća dobro.

“Gdje ću ići u Travnik u ovakvom stanju?! Vi novinari često napišete nešto što nema veze. Ovo je izravno i ovo je mjerodavno. Ne mogu ići u Travnik, ako je Bog htio da se oporavim i da to prestane otišao bih vrlo rado jer je u pitanju jedna vrlo draga osoba koja me pita da s njim snimim film o svome djetinjstvu, ali nemoguće je. Vezan sam uz toalet svakih 20 minuta”, rekao je Blažević.

Njegov rak prostate nažalost se proširio, ali popularni Ćiro ostaje optimističan vezano za prognozu.

“Ma kakva prostata, rak se prošetao do kosti tako da sam u jednoj vrlo teškoj situaciji, ali ću vam se pohvaliti kako me sve najveće klinike zovu da bi me tretirali, a ja odgovorno tvrdim da su najbolji liječnici na svijetu ovdje kod nas”, ispričao je Blažević, koji tvrdi da se u teškim vremenima brine sam o sebi.

Fudbalska legenda tvrdi da kada se osjeti previše slabo, tu je njegov sin da mu pomogne i sa njim prolazi kroz najteže trenutke.

Čovjek koji je 1998. godine sa klupe predvodio Hrvatsku do trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj prisjetio se svog rodnog kraja, Travnika, gdje je odrastao kao siromašan dječak.

“Moje djetinjstvo je bilo izrazito teško. Imao sam roditelje koji su bili moj uzor, a ja sam nažalost bio s njima sam, pogotovo s majkom jer je nesreća htjela da joj je rat odnio dva sina od 17 godina, ’42. i ’44. godine. Bio sam mali i sjećam se svih tih velikih životnih nedaća. Moje djetinjstvo je za mene bilo izuzetno teško, izašao sam iz te siromaštine, iz te nelagode. Za mene je moja majka još uvijek živa jer se s njom uvijek konzultiram kada sam pred bilo kakvim problemom, važnom odlukom i jako sam joj zahvalan na tome”, rekao je.

Za majku tvrdi da je željela da mali Miroslav postane svećenik, i skoro da je do toga i došlo, no kada se zaljubio u časnu sestru, shvatio je da to nije posao za njega. Umjesto toga, okrenuo se sport, ali fudbal nije bio njegov prvi izbor.

“Shvatio sam kako imam nadarenost za sport i tome sam se okrenuo. Zamislite, ja koji sam cijeli život proveo u nogometu, prvi sport mi je bio skijanje. Bio sam juniorski prvak Jugoslavije, ’52. godine na državnom prvenstvu u Jahorini. Analizirajući sve seniorske zvijezde, poglavito Slovence, kako slabo prolaze u Europi, opredijelio sam se za nogomet i hvala Bogu nisam pogriješio. Moja karijera je trajala 50 godina bez prestanka i vrlo sam zadovoljan sa svime što sam napravio”, kaže Ćiro.

Ćiro tvrdi da ne zna kako će se njegova bolest okončati, ali kaže kako se ne plaši budućnosti.

“Ja sam jedan hrabri čovjek, spreman sam na sve. Znam da mi je dužnost boriti se, ali počinjem biti umoran. Nije mi na kraj pameti da se predam, ali umoran jesam”, rekao je na kraju Blažević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!