Čista lutrija: Mogu li bh. građani sa trenutnim certifikatima putovati u EU?

Vijesti 19. nov 202119:19 1 komentar
N1

Kako do jedinstvenog QR koda ili covid potvrde za BiH sa kojom se može putovati u zemlje EU? Veoma teško, jer proces priznavanja nije ni počeo zbog neusuglašenih stavova svih razina vlasti. Službeni Brisel očekuje da verifikaciju izvrši državna razina. Ranije su to odbijali predstavnici RS-a, no sad imaju nove prijedloge. Tvrde kako su od juna oni dio rješenja.

I dok je zeleni certifikat susjedne Srbije EU priznala, nadležni u BiH još uvijek se bez konkretnih rješenja za građane. Možete li sa trenutnim certifikatom izdatim od nadležnih ustanova preći granicu zemalja članica EU? To je čista lutrija.

“Može vam se desiti, ako putujete u Češku npr. da vi nemate od strane države izdat certifikat i da vi ne možete ući. Pitanje je samo dana kada će neko odlučiti da certifikat koji nema znak, žig, prepoznatljivost od strane države jednostavno ne može ići. Nema nikakve razlike da li to izdaje entitet , kanton, da li je to RS ili FBiH. Ono što je činjenica da država nosi međunarodni pravni subjektivitet i da kao država bi trebala da te certifikate izrađuje na nivou države ili da priznaje, odnosno daje svoje obilježje”, pojasnio je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Povlačenje ovog pitanja, nadležnosti, suprostavljenih stavova oko verificiranja na državnom nivou, traje od petog mjeseca Vijeću ministara, dostavljena je posebna informacija, ističu u odgovoru iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

“Očekujemo da se ova informacija razmotri u što skorijem periodu te se po istoj donesu odgovarajuće odluke u pogledu daljeg rada na implementaciji tehničkog rješenja radi uvođenja sustava digitalne potvrde u BiH radi olakšavanja slobodnog kretanja građana tijekom pandemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2.”, saopštili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Iz resornog entitetskog ministarstva u RS, uprkos prvobitnom protivljenju šalju novi prijedlog prema Vijeću ministara i Evropskoj komisiji, uvjeravajući da oni žele biti dijelom rješenja. Sada predlažu da se, kako u odgovoru ističu, ovo tehničko pitanje, a ne institucionalno, riješi na način formiranja unificiranog jedinstvenog broja certifikata putem open source softvera.

“Evropsku komisiju smo upoznali da nismo mi dio problema, mi smo od juna dio rješenja i govorimo kako i na koji način treba da taj sistem da se uspostavi. Ni EK ne govori o tome , po regionima, po gradovima kako god želite, ali morate da imate jednu jasnu postavku sistema”, naveo je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

A sistem je jasan – nije bitno ko izdaje certifikat – bitno je da ima verifikaciju države. Državnu verifikaciju susjedne Srbije imaju i brojni građani BiH koji su se odlučili na vakcinaciju kod istočnih susjeda. Da li sa tim kodom mogu u EU?

“Kada govorimo o priznavanju potvrda za građane koji su se iz BiH vakcinisali u drugim zemljama, mi kao Odjeljenje ne raspolažemo informacijama da li se oni priznaju ili ne priznaju. Očekujemo kao lokalna zajednica da će se već početkom naredne sedmice održati nova ministarstva konferencija kako bi zajedno donijeli jedinstvenu odluku i riješili jedan od porblema sa kojima se građani BiH suočavaju”, naveo nam je Sead Šadić, iz Odjela za zdravstvo BD-a.

I dok se novi sastanci tek očekuju, iz Brisela stiže vijest kako je vrlo moguće da jednogodišnja mjera covid potvrda ostane i dalje na snazi nakon jula naredne godine. Hoće li do tada rješenje tehničkog pitanja čekati građani BiH?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare