Civilna zaštita KS izdala upozorenje: Opasnost od poplava tokom vikenda

Vijesti 22. sep 202311:54 0 komentara
REUTERS/Dado Ruvic

Agencija za vodno područje rijeke Save izdala je hitno upozorenje pravnim i fizičkim licima u Federaciji Bosne i Hercegovine kako bi se pripremili za potencijalne bujične poplave koje se očekuju u razdoblju od 23. do 25. septembra 2023. godine. Ova obavijest dolazi nakon najave značajnih kišnih padavina, što bi moglo rezultirati povećanjem vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save, posebno na slivu rijeke Bosne.

S obzirom na prognozirano vanredno hidrološko stanje, apelira se na sve pravne i fizičke subjekte da odmah preduzmu preventivne mjere za zaštitu života, imovine i kulturnih dobara, navodi se u saopćenju Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Poseban apel upućuje se općinskim službama civilne zaštite u Kantonu Sarajevo da kontinuirano nadgledaju najugroženija područja i stavljaju svoje organizirane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti.

Napomena se također odnosi na obavezu svih subjekata da odmah prijave svaku opasnost ili pojavu koja bi mogla dovesti do prirodne nesreće Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na broj telefona 121, koji je dostupan 24 sata dnevno.

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je i kakvo nas vrijeme čeka do kraja mjeseca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!