Član FUCZ-a: Smanjena potreba za našim angažmanom, mašine će preuzeti posao

Vijesti 15. feb 202310:55 0 komentara
REUTERS/Maxim Shemetov

Broj mrtvih u Turskoj i Siriji nakon razornog zemljotresa trenutno je veći od 41.000. Iako je nade za preživjele svakim satom sve manje, spasioci ne odustaju od pretraživanja ruševina u kojim bi mogli pronaći žive. Ekipe iz Bosne i Hercegovine su i dalje na terenu i danas smo razgovarali sa Sabahudinom Spahovićem, pripadnikom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) koji je sa svojom ekipom u Hatayu i pojasnio nam je kakva je situacija na terenu.

Spahović nam je kazao da je tempo izuzetno naporan. Dodaje da rade po 24 sata bez prestanka nadajući se da će uspjeti iz ruševina izvući žive.

“Nažalost, to nam nije pošlo za rukom dosad. Svakodnevno smo svjedoci da izvlačimo mrtva tijela i to je ono što najviše opterećuje ove ljude. Nije toliko fizički teško koliko je psihički kada iz minute u minutu gledamo tijela koja izvlačimo pogtovo djece. Najteže je kada gledate roditelje i članove porodica da čekaju da njihovi najbliži budu spašeni. Ovo sve govorim zato što je u ovim trenucima Vlada Turske zajedno sa AFAD-om možda proglasiti biohazard i da će teške građevinske mašine preuzeti posao u raščišćavanju ruševina tako da od izvlačenja tijela više ništa neće biti”, ispričao je.

Naglasio je da su u stalnom kontaktu s kolegama iz AFAD-a.

“Mi smo sinoć bili na sastanku kod njih u njihovoj bazi operacija i mogu reći da polako prestaje potreba za našim angažmanom. Naši timovi će biti u smanjenoj operaciji i kapacitetu. Također, važno je naglasiti da će u tom raščišćavanju terena svi oni objekti koji su imalo oštećeni biti srušeni. Međutim, ukoliko mašine preuzmu aj posao sve je manje nade da će se više bilo ko izvući živ iz ruševina ili da će se cijela tijela onih koji su stradali moći pokopati. To su kolege iz AFAD-a tako odlučile i ja ne znam baš zbog čega je to tako, ali naše je da prihvatimo njihve odluke i da puno ne raspravljamo o njima. Oni nama daju zadatke koje izvršavamo”, kazao je Spahović.

Kaže da je siguran da svi mediji koji izvještavaju s terena u Turskoj ne mogu vidjeti ono što spasioci doživljavaju.

“Vjerujte da mi još nismo svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Ne možemo se još pomiriti sa činjenicom da radimo ovdje doslovno na groblju i da ne znamo kada ćete doći u situaciju da se sruši nekakav objekat i da i vi stradate. Svjedoci smo bili proteklih dana da je meksički tim izbjegao tragediju da svi ne stradaju, ali nažalost stradao im je potražni pas. Budite svjesni da niko od ovih momaka nije svjestan gdje je došao i u šta smo se upustili”, poručio je Spahović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!