Članica CIK-a Vanja Bjelica – Prutina pod policijskom zaštitom

Vijesti 12. okt 202221:25 4 komentara
F.Z./N1

Vanja Bjelica-Prutina, članica Centralne izborne komisije (CIK) BiH, dobila je policijsku zaštitu u srijedu.

Ovu informaciju je za Radio Slobodna Evropa potvrdio Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH.

Policijsko obezbjeđenje joj je dodijeljeno nakon što su policijske agencije procijenile da je ugrožena njena sigurnost.

Direkcija je, pored ostalog, zadužena za fizičku zaštitu zvaničnika u BiH.

Zahtjev Direkciji uputio je predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović. Razlog je što je na sjednici 11. oktobra članica CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina kazala kako strahuje za vlastiti život i život malodobnog djeteta.

To je potkrijepila izjavom predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata i kandidata za predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, koji ju je nazvao “rušiteljicom Republike Srpske”.

“Smatram da sam ja kao ranjiva, kao žena, kao samohrana majka, upravo ja stavljena pod najveći pritisak. U sredini u kojoj ja živim, a živim u RS, stvara se neprijateljsko okruženje protiv mene. Izjavama koje je dao kandidat za predsjednika Republike Srpske se meni direktno stavlja meta na čelo. Strahujem za svoje dijete kad ide i vraća se iz škole”, kazala je, pored ostalog, Bjelica-Prutina.

Dodik je dodatno predsjednika CIK-a BiH Suada Arnautovića nazvao “antisrbinom” nakon što je CIK-a BiH sa šest glasova “za” i jednim glasom “protiv”, naredio ponovno kontrolno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike tog entiteta zbog sumnji u izborne nepravilnosti.

Podsjetimo, i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je 12. oktobra osudio prijetnje i osobne napade na članove CIK-a BiH, te pozvao na odgovarajuću reakciju nadležnih institucija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare