Članice G7 izrazile podršku radu OHR-a i operaciji Althea

Vijesti 13. dec 202108:09 > 08:40 0 komentara
Reuters

Zemlje članice grupe G7 čiji predstavnici su se tokom vikenda sastali u Liverpulu izrazili su “odlučnu podršku” teritorijalnom integritretu Bosne i Hercegovine, njenom suverenitetu i jedinstvu, kao i Uredu visokog predstavnika i operaciji Althea.

Zajedničko saopštenje kojeg je potpisala ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss, a koja je predsjedala sastankom ministara vanjskih poslova grupe G7, osuđuje retoriku podjela te poziva na dijalog.

“Osuđujemo svaku djeljivu i neodgovornu retoriku i poteze u Bosni i Herzegovini, te pozivamo na hitni nastavak dijaloga i stavljanje fokusa na konstruktivnu agendu”, navodi se između ostalog u zaključcima sastanka, koji se između ostalog bavio pitanjima klimatskih promjena, pandemije, odnosima s Kinom i situacijom u Ukrajini.

Također, izražena je puna podrška Uredu visokog predstavnika u BiH.

“Izrazili smo punu podršku teritorijalnom integritetu, suverenitetu i jedinstvu zemlje, radu specijalnog predstavnika EU i Operaciji EUFOR Althea, kao i visokom predstavniku (Christianu) Schmidtu i NATO štabu u Sarajevu”, dodaje se u zaključcima.

Ministri su isto tako izrazili podršku europskoj perspektivi, stabilnostu i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, a Srbiju i Kosovo pozvali na konstruktivan dijalog.

Screenshot

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!