Članovi EP pozvali Von der Leyen da spriječi isplatu zamrznutih sredstava RS

Vijesti 12. dec 202220:20 0 komentara
N1

Osam zastunika u Evropskom parlamentu koji predstavljaju najveće političke grupe u toj instituciji obratili su se predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, pozivajući je da interveniše i spriječi isplatu sredstava entitetu Republici Srpskoj koja su prethodno zamrznuta zbog “opasne secesionističke politike" Milorada Dodika.

U pismu koje su potpisali članovi Evropskog parlamenta Tineke Strik, Michael Gahler, Tonino Picula, Hilde Vautmans, Reinhard Bütikofer, Paolo Rangel, Dietmar Kosteri Klemen Grošelj se izražava zabrinutost zbog potencijalne isplate 600 miliona eura EU fondova Republici Srpskoj.

Kao što vam je poznato, 600 miliona eura IPA III finansiranja – uključujući ulaganja za drumske i željezničke veze na Koridoru V – trenutno je zamrznuto, zbog opasne secesionističke politike entitetskog predsjednika Milorada Dodika, koja direktno šteti suverenitetu zemlje i njenu proevropsku budućnost”, naveli su, te dodali da je ta odluka pokazala političko vodstvo i hrabrost i da je “u potpunosti u skladu sa vladavinom prava i uslovljavanjem koje nam je toliko potrebno da oživimo i unaprijedimo procese proširenja u zemljama Zapadnog Balkana”.

Naveli su da je Komesar za proširenje Oliver Varhelyi prošle sedmice posjetio Bosnu i Hercegovinu, te se, između ostalih, sastao i sa entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom. Istakli su da je Dodik nakon toka u medijskim istupima izjavio da je postignut određeni dogovor oko nastavka finansiranja entiteta RS.

Podcrtali su da Varhelyi nije osporio ove izjave u Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) kada je o tome upitan direktno.

Izuzetno smo zabrinuti zbog ovog potencijalnog obnavljanja fondova EU, budući da secesionistički zakoni i prijedlozi zvanično nisu povučeni. Štaviše, kontinuirani angažman rukovodstva entiteta RS sa Rusijom na najvišem nivou, uključujući izražavanje podrške ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine i njihovim nezakonitim takozvanim “referendumima” za aneksiju teritorije Ukrajine, dokazuju da nije vrijeme za promjenu kursa i nastavak finansiranja ovih projekata u RS”, upozorili su potpisani europarlamentarci.

Podsjetili su također na to da Mađarska blokira uvođenje sankcija EU protiv Dodiku i drugima koje smatraju odgovornim za trenutnu krizu u zemlji, te podcrtali da je “isplata sredstava IPA III de facto jedina politička poluga koju imamo u ovom trenutku”.

Stoga vas pozivamo da intervenišete i osigurate da finansiranje EU prema RS-u ostane suspendirano sve dok rukovodstvo entiteta ne pokaže ozbiljnu promjenu kursa, dokazujući svoju privrženost suverenitetu, teritorijalnom integritetu i vladavini prava Bosne i Hercegovine i zvanično povuče ove secesionističke zakone” naveli su na kraju.

Nastavak EU fondova u RS u ovom trenutku bio bi ogromna strateška greška. Gospodin Dodik i entitetsko rukovodstvo nisu demonstrirali nikakvu suštinsku promjenu kursa, nastavljaju aktivno podržavati ruski agresorski rat u Ukrajini i secesionistički zakoni i prijedlozi faktički nisu povučeni. Zbog mađarskog veta na eventualne sankcije, ova sredstva su jedina poluga koju EU trenutno ima nad rukovodstvom RS. S obzirom na Dodikove tvrdnje u lokalnim medijima i činjenicu da je Komesar Varhelyi ignorisao pitanje kada je postavljeno direktno u Odboru za vanjske poslove, snažna koalicija koju čine koordinatori za vanjske poslove i glasnogovornici svih najvećih političkih grupa u Evropskom parlamentu po pitanju BiH obraća se predsjednici Komisije von der Leyen, pozivajući je da interveniše i spriječi isplatu sredstava dok se ne pokaže ozbiljna promjena”, izjavila je ovom povodom Strik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!