Čolo (SDA) pohvalila HDZ-ov izbor ministrice, pa se obrušila na Sevlida Hurtića

Vijesti 30. jan 202315:22
Alma Čolo (N1)

Alma Čolo, bivša zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine komentarisala je imenovanje pojedinih ministara u novi saziv Vijeća ministara BiH, pri čemu su pale pohvale na HDZ-ov račun, tačnije njihovu ideju o imenovanju Dubravke Bošnjak, a teške kritike uslijedile su na račun Sevlida Hurtića koji je novi ministar za ljudska prava i izbjeglice.

Obrazloženje o ovoj temi, Čolo je na zvaničnom Facebook nalogu, započela riječima kako je moguće voditi borbu protiv određene političke opcije i sa njom redovno iskazivati neslaganje, ali da se dobri potezi moraju pohvaliti.

Dobrim potezom smatra HDZ-ovo imenovanje Dubravke Bošnjak na čelo Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

“Obrazovana i pametna, doktor ekonomskih nauka. Čim je pogledate vidite da je to sve ‘pri njoj’, da je regularno i na vrijeme. Mislim na obrazovanje”, navela je Čolo.

S druge strane, kritike su pljuštale na dogovor Osmorke i SNSD-a o novom ministru za ljudska prava i izbjeglice – Sevlidu Hurtiću.

“Koliko god se njegova zamjenica (Duška Jurišić op.a.) trudila da obrazloži da je dobar izbor, ne može me uvjeriti. Završen fakultet u 45. godini, a magisterij i doktorat u naredne četiri godine. Nije šala, doktor nauka. Kažu bio u SDA i otišao. Nisam znala. Pravo da vam kažem, nešto mi drago. Imali su pravo komunisti. Primali u Savez komunista samo najbolje, najbolje đake, najbolje studente, najbolje radnike. To je garancija uspjeha neke političke opcije, a i društva i države u cjelini. A kod nas u Bosni i Hercegovini uglavnom obrnuto. Što lošiji kadar, to bolje. Neće se miješati u svoj posao. Jer kako će se miješati kad ne znaju. Možda nauče…”, napisala je Čolo.

Podsjetimo, o biografijama i pozadini novih državnih ministara ovih dana pisao je i austrijski list Der Standard. Opširnije čitajte na linku ispod.

Der Standard o novoj vladajućoj koaliciji u BiH i potencijalnim blokadama

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar