Colomina za N1: Nastavit ćemo podržavati euroatlantske integracije BiH

Vijesti 11. nov 202214:19 0 komentara
N1

U posjetu BiH i to drugi put ove godine stigao je Javier Colomina, zamjenika pomoćnika glavnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku. Cijeli intervju emitujemo u Danu uživo.

Kada možemo očekivati ulazak BiH u NATO savez?

“To je veoma teško pitanje. Mnogo toga zavisi od vaše vlastite posvećenosti i tempa koji želite imati u suradnji s NATO-om. Do sada je ta suradnja bila veoma iskrena i moramo nastaviti raditi na tome. U mnogim aspektima mi imamo suradnju, praktična kooperacija i činjenica da mi podstičemo vaše vlasti da učestvuju u operacijama za očuvanje mira i stabilnosti sa UN-om i EU-om. Mi surađujemo na zaustavljanju krijumčarenja ilegalnog oružja, mi surađujemo u mnogim aspektima, informativnom-cyber hibridu, mnogo se toga dešava u našim odnosima već. Želimo unaprijediti tempo kojim Bosna i Hercegovina ide ka NATO-u, ali moramo ići korak po korak i u 2023. godini implementirati novi reformski program.” – rekao je za N1 Javier Colomina, zamjenik pomoćnika generalnog sekretara za politička pitanja i sigurnosnu politiku NATO.

“Paket za građenje kapaciteta odbrane koji će BiH dobiti je veoma specifičan i do sada ga imaju samo šest drugih partnera NATO saveza, to jespecifičan alat koji imamo i koji pomaže iz prve ruke u određenoj zemlji. To je privilegovani paket koji ima još samo šest partnera. Mi već radimo na tome i nadamo se da ćemo u februaru moći odobriti ovaj paket. Mi moramo ponovo uspostaviti i obnoviti važnost Zapadnog Balkana kao regije u NATO-u. U narednim mjesecima ćemo to nastaviti raditi.”

Šta ukoliko vlasti u Republici Srpskoj organiziraju referendum o ovom pitanju?

“To je pitanje vaše unutarnje politike koje samo morate riješiti. Jedino što mi možemo raditi je dati vam podršku i vaše euro-atlanske aspiracije i to tempom koji vi želite da to radimo. I kao što sam rekao i članu predsjedništva, mi sada vidimo pozitivan momentum u skladu sa okolnostima. Mi potičemo budući saziv u Predsjedništvu BiH da iskoriste taj trenutak i naprave odluke koje ova zemlja mora napraviti. Različit balans koji imamo u vašoj zemlji je problem domaće politike koji morate riješiti u skladu sa demokratskim standardima.” rekao je Colomina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!