Čopor pasa lutalica napao dječaka, građani Sanskog Mosta žive u strahu

Vijesti 18. dec 202107:10 1 komentar
Printscreen

S problemom pasa lutalica suočavaju se građani širom Bosne i Hercegovine. Nažalost, o ovom problemu se priča najčešće kada se dogodi incident. Ovaj put žrtva je bio jedanestogodišnji dječak kojeg je u Sanskom Mostu napao čopor pasa. Prema riječima njegovog oca koji se javio redakciji N1, dječaka su spasili prolaznici.

Za napad krivi, između ostalog, i udruženja koja bi se trebala baviti zbrinjavanjem pasa, a po njemu “u tome vide samo novac”. Ipak, bio je to povod da iz jednog od takvih udruženja iznesu šokantan detalj: “Veterinarski inspektor nam je ispisao rješenje da sve pse sa farme raspustimo na mjesta gdje smo ih i pronašli, što znači na mjesta oko gradskih škola, po gradu, parkovima, na deponiji..”

Napad na dječaka u glavnoj gradskoj ulici

“Dana 10. decembra, u 11:50 sati,  u Prvomajskoj ulici, a naglašavam da se sve dešava na glavnoj ulici – dijete je, vraćajući se iz škole napao čopor pas”, počinje uznemirujuću priču Mirza Seferović iz Sanskog Mosta, otac napadnutog jedanaestogodišnjeg dječaka.

Dijete se uspjelo javiti roditeljima, te je privatnim vozilom prevezeno u službu hitne pomoći.

“Nakon toga je upućen na hirurgiju, zatim pedijatriju Doma zdravlja, a potom u Bihać, u Zavod za javno zdravstvo radi vakcine. Povrede bi bile puno veće da gospođa, kojoj i danas ne znam ime, a potrudit ću se da saznam i zahvalim joj se, nije uspjela da mu odbrani lice i ruke. Ovom prilikom joj se zahvaljujem kao i službenicima PU Sanski Most. Isto tako sve kritike na inspekcijsku službu, šintorsku službu, te veterinarskog inspektora koji nisu ništa uradili a po protokolu su bili dužni”, ističe zabrinuti roditelj.

Seferović ističe kako sada slijedi pravna borba.

“Iskoristit ću sve pravne mogućnosti kako bi se ovome stalo u kraj. Postoje informacije da je ovakvih situacija mnogo više, ali ne izlaze u javnost, jer su ljudi u strahu od reakcija. Ja nisam jedan od tih, želim da se napokon zaštite svi građani opštine, a naročito djeca, koja zaslužuju imati bezbrižno djetinjstvo. Mnogo je azila i nekakvih udruženja u Sanskom Mostu koji u tome vide samo novac”, napisao je Seferović u poruci medijima.

“Napisano nam je rješenje da sve pse sa farme raspustimo na mjesta gdje smo ih i pronašli”

No, iz jednog od udruženja za zbrinavanje pasa lutalica iz ovog grada, pod nazivom “Dog rescue Sanski Most- Spas za pse” stižu poruke podrške, ali i pomoći porodici napadnutog dječaka.

Pored toga što su dječakovoj porodici ponudili usluge njihovog advokata kako bi sačinio tužbu protiv odgovornih, napad je bio povod da kroz Facebook status istaknu i neke od uznemirujućih detalja koji otkrivaju sistemsku nebrigu i ignorisanje ozbljnog narušavanja građanske sigurnosti.

Naime, navode kako su prije godinu dana od Veterinarskog inspektora Harisa Spahića dobili zabranu primanja pasa na farmu.

“Također nam je ispisao rješenje da sve pse sa farme raspustimo na mjesta gdje smo ih i pronašli, što znači na mjesta oko gradskih škola, po gradu, parkovima, na deponiji, i tako dalje”, napisali su iz ovog udruženja.

Kako kažu, u nadi da spriječe raspuštanje preko 350 pasa u grad, angažovali su vještake, arhitekte, geodete i podnijeli rješenje opštini Sanski Most da im se izda odobrenje za prihvatilište pasa, napominjujući da su svi psi vakcinisani i uneseni u bazu podataka.

Stigla je odbijenica.

“Ovog ljeta smo dobili zakonsko neosnovanu odbijenicu od Opštine Sanski Most, gdje nam nisu htjeli izdati rješenje za prihvatilište, iako ispunjavamo sve zakonske obaveze. Angažovali smo advokata da sačini žalbu na opštinsko rješenje”, napisali su.

Prije dva dana su od kantonalnog ministarstva zaprimili rješenje kojim se poništava odluka načelnika opštine Sanski Most, ali se nalaže i to da Opština Sanski Most mora ponovo da razmotri izdavanje rješenja za prihvatilište.

Još uvijek se čeka odgovor nadležnih

Kako bismo provjerili šta stoji posrijedi, ali i šta se planira poduzimati po ovom pitanju, kontaktirali smo brojne.

Prvi na listi je bio Haris Spahić, veterinarski inspektor iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK. Kako kaže, za razgovor mu treba odobrenje direktora ove uprave, koji nije bio u uredu kada smo kontaktirali.

Kako bismo provjerili šta nije bilo uredu sa zahtjevom Udruženja “Spas za pse” za izgradnju prihvatilišta, kontaktirali smo pomoćnicu načelnika za urbanizam, koja navodi da sa odlukom nije upoznata, jer je bila na godišnjem odmoru.

Razgovarali smo i sa voditeljem postupka, bila je to adresa s koje smo dalje upućeni na sekretaricu iz ureda načelnika, koja nam je navela da je danas sjednica gradskog vijeća, te da neće biti prilike za ovakav razgovor tokom dana kada smo radili priču.

Zakazani i protesti građana ispred zgrade Opštine Sanski Most

Čini se da građani ipak nisu raspoloženi za šutnju, niti da imaju još puno strpljenja.

Kako nam javlja otac napadnutog dječaka, zakazani su mirni protesti ispred Opštine Sanski Most, za 27. decembar. Tačan termin održavanja protesta još uvijek nije poznat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare