Čović i Radman: Izborni zakon ključna pretpostavka stabilnosti i funkcionalnosti

Vijesti 13. maj 202111:049 komentara
Dragan Čović i Gordan Grlić Radman
Izvor: HDZ

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je u Zagrebu održao sastanak s ministrom vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom. Poručili su da je "Izborni zakon ključna pretpostavka stabilnosti i funkcionalnosti BiH".

Dužnosnici su za vrijeme sastanka govorili o suradnji i unaprjeđenju odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, pomoći u borbi protiv COVID-19 te pomacima na europskom putu. Osobito su istaknuli reforme koje predstoje pred Bosnom i Hercegovinom, u prvom planu izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama u BiH, zalažući se za jednakost i nediskriminaciju.

Čović istaknuo je važnim nastavak političkog dijaloga u provođenju reformskih procesa nužnih za postizanje kandidatskog statusa. Kazao je kako su “izmjene Izbornog zakona i provođenje ograničenih ustavnih reformi ciljevi kompatibilni s poticanjem i zaštitom jednakosti, ali i eliminacijom dugotrajnih diskriminacijskih praksi”. Naglasio je i kako su “ti koraci ključni za postizanje stabilnosti i funkcionalnosti BiH te kazao kako politički dijalog mora biti temeljen na Mostarskom sporazumu potpisanom u lipnju 2020. godine, uz sudjelovanje i predstavnika međunarodne zajednice u BiH”.

“Nedopustivao da određeni politički akteri negiraju temeljne koncepte”

Ministar vanjskih poslova Grlić Radman izrazio je “potporu Republike Hrvatske u postizanju iskoraka koji će omogućiti daljnje napredovanje na EU putu BiH”. Istaknuo je i intenziviranje razgovora o europskom putu Bosne i Hercegovine na europskoj razini i želju za konstruktivnim dijalogom koji će biti usmjeren na poboljšavanje prilika u BiH i implementaciju ključnih prioriteta. Na tom putu, kazao je, “legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i njihova jednakopravnost su imperativ”.

Grlić Radman ponovio je stav kojega je iznio i na Vijeću za vanjske poslove EU-a o “važnosti koncepta triju jednakopravnih konstitutivnih naroda te naglasio da je to ključni koncept za funkcionalnu BiH”. Istaknuo je kako je “nedopustivo da određeni politički akteri negiraju i narušavaju ove temeljne koncepte. Stoga se, kako ističe, dijalog diljem političkog spektra BiH mora temeljiti na potpunom i nedvojbenom poštivanju jednakopravnosti, konstitutivnosti i legitimnosti predstavljanja, što će se nastaviti isticati europskim i drugim međunarodnim partnerima”.

Na koncu, razgovarajući o utjecaju i oporavku društva od COVID-19,  Čović je u ime žitelja Bosne i Hercegovine iskazao zahvalnost za solidarnost Republike Hrvatske u donaciji cjepiva protiv COVID-19 našoj domovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar