Čović: Imamo koaliciju, vrijeme je da dokažemo da je ovo povijesni trenutak

Vijesti 29. nov 202211:403 komentara
Izvor: F.Z./N1

Danas je i zvanično potpisan koalicioni sporazum između HDZ-a BiH i stranaka tzv. Osmorke. Dragan Čović tvrdi da ovim "napravljen posebno bitan iskorak za sve nas u BiH". Ovim se oformila koalicija, što, dodao je, nije bio slučaj u protekle četiri godine.

Potpisani sporazum, naveo je Čović, stvara novu dimenziju ponašanja u politici, te je tu kako bi se stabilizirali svi tokovi, i osiguralo pravno djelovanje institucija BiH.

“Osmorka” i HDZ BiH potpisali koalicioni sporazum: “Neka nam je sa srećom”

“Za relativno kratko vrijeme smo uspjeli doći tečno, bez velikih nadmudrivanja, do teksta sporazuma koja će biti sjajna osnova za nosioce vlasti. Čini mi se da je ovo izuzetan trenutak koji sam jutros podijelio i sa Varhelyijem (evropskim komesarem za proširenje, op.a) , zbog čega smo i pomjerili potpisivanje kako bi mu u razgovoru s njim uručili sporazum”, izjavio je Čović u obraćanju medijima.

Do kraja godine cilj je imati i izvršnu i zakonodavnu na nivou FBiH i BiH, a kako je Čović rekao, u istom se vremenu može očekivati i kandidatski status za BiH.

Na onima koji su stavili svoj potpis, dodao je Čović, vrijeme je da pokažu da je ovo bio povijesni trenutak.

“Probleme koje imamo trebamo sami između sebe rješavati. Tom dinamikom ćemo tačno znati šta radimo 2023. godine. Deset stranbaka iz HNS-a će učiniti sve da predano radi na sporazumu, bez bilo kakvih uvjetovanja i prologniranja. Učinit ćemo sve da nakon dvadeset godina usvojimo proračune na razini BiH i Vlade FBiH u ovoj kalendarskoj godini za narednu fiskalnu”, obećao je Čović.

Kada su u pitanju pozicije, Čović je naveo kako do sada nije bilo nikakvog govora o tome. Očekuje da će razgovori o implementaciji sporazuma početi naredne sedmice, nakon konstituiranja zakonodavnih tijela. Vjeruje kako im za taj dogovor neće trebati više od sedam dana.

Kako implementirati neke aspekte sporazuma sa SNSD-om?

Dok tvrde da je SNSD neizbježan, podsjetimo, potpisani sporazum sadrži i napredak na euroatlantskom putu. Stoga, pitali su Čovića mediji, kako očekivati saradnju sa Dodikom po pitanju kretanja BiH ka članstvu u NATO-u?

“Ovo je moja domovina, njen jedini put je evroatlantski. Radit ćemo sve u povjerenju. Vjerujem da će najveći dio toga pratiti i partneri iz Republike Srpske”, kratko je odgovorio Čović.

Podsjetimo, druga dva aspekta sporazuma su pravna država i socio-ekonomska pitanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar