Čović: Kome da se izvinimo za rušenje Starog mosta? On je moj, a ne Safetov!

Vijesti 19. feb 202422:07 0 komentara
N1

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da su izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine potrebne, kao i da treba "demotivisati bošnjački narod" da glasa za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata.

“Treba malo otkloniti želju mnogobrojnijeg naroda da bira ili glasa za hrvatskog člana Predsjedništva 2026. godine. Vrlo simbolična izmjena. To su tri dopune kako demotivisati bošnjački narod da ciljano glasa za hrvatskog člana Predsjedništva. Svako normalan će to prihvatiti”, rekao je Čović.

Gostujući u podkastu portala “Bljesak.info”, Čović je naveo da je to što traže Hrvati minimum minimuma.

Podsjećamo, Ustav BiH poznaje samo člana državnog predsjedništva iz reda bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog naroda, tako da ne postoji “hrvatski”, “bošnjački” ili “srpski” član).

Čović o Starom mostu

Čović je komentarisao i navode bivšeg prvog čovjeka Mostara Safet Oručević koji je kazao da očekuje od Hrvata da se izvinu za rušenje Starog mosta.

”To je moj Stari most. Kome da se ko izvini za rušenje Starog mosta? To će morati objasniti gospodin Oručević. Bošnjačkom narodu? Njemu? Udruženju? Građanima Mostara? Samom sebi? Jedni drugima? Ja sam i za to da se izvinimo jedni drugima ako treba. Još jednom vrlo jasno – to je moj Stari most, ne Safetov!”, rekao je Čović.

Opširnije na portalu “Bljesak.info”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!