Čović komentirao reakciju Ambasade SAD na zakonske regulative o isplaćivanju plate u kešu

Vijesti 27. maj 202413:52 0 komentara
F.Z. / N1

Nakon što je američka ambasada u Bosni i Hercegovini oštro reagovala na prijedlog HDZ-ovog poslanika da se izmijeni Zakona o finansiranju institucija BiH s ciljem da se omogući isplata plaće u kešu, stigao je odgovor prvog čovjeka HDZ BiH, Dragana Čovića.

Podsjećamo, riječ je o izmjenama zakona po uzoru na one koje je ranije donijela NSRS, a kako bi ljudi sa crne liste SAD mogli primati plaće, na što su također reagirali Amerikanci.

Čović ističe da se moraju poštovati demokratski principi u BiH. Obrazloženje je bilo slično onome koje je dao Milorad Dodik i ostali zvaničnici RS kada su branili o”svoje ljude” sa “crne liste”.

“Ko god pokušava demokraciju ili standarde najveće demokratske nadomjestiti nekim drugim elementima prisile mislim da nisu dobri koliko god se činilo u nekom trenutku da su učinkoviti, bojim se da je to kratkoročno. Danas baš niti jedne riječi, ne znam ko je to stavio u eter, nije bilo na tu temu niti se bavimo tom problematikom uopće. Bila je inicijativa u Zastupničkom domu određenog broja zastupnika na tu temu kako reagirati primarno, kako nekom možete uskratiti osnovno ljudsko pravo, pravo na rad ili nakon rada ima nadomjestak za taj rad kako je definirao zakon u BiH”, rekao je Čović.

Na pitanje da li se ovo zakonsko rješenje dogovaralo i usaglašavalo sa SNSD-om, Čović kaže da je on prijedlog HDZ-ovih zastupnika.

“Ima logike za sve. Kako će te inicijative završiti vidjet ćemo, ali u konačnici treba nam najveći demokratski standard u BiH kada su u pitanju građanska prava i slobode i mislim da ih mi ne možemo zatriti svojim odlukama, pasivnim ili svojim nedjelovanjem”, objasnio je on.

U ranijem obrazloženju američke ambasade u BiH nisu isključili ni mogućnost sankcija.

“Poslanik HDZ BiH Predrag Kožul jučer je iznio prijedlog izmjena Zakona o finansiranju institucija BiH, kojima bi se omogućila isplata plaća zaposlenima u institucijama na državnom nivou u gotovini. Ovakve izmjene, koje su slične izmjenama i dopunama Zakona o radu RS koje je Narodna skupština RS usvojila 18. aprila, predstavljaju očigledno nastojanje da se izbjegne provedba sankcija. Kao što je vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD Morris istakla tokom svoje martovske posjete, Sjedinjene Države pomno prate takve aktivnosti. Podrška ovakvim aktivnostima i sankcionisanim subjektima povlači za sobom potencijalne posljedice. Sjedinjene Države će koristiti sve raspoložive provedbene mehanizme za podršku režimu sankcija SAD i prevenciju koruptivnih, destabilizirajućih ili antidejtonskih aktivnosti”, naveli su tada.

Podsjetimo, u RS su usvojene izmjene zakona koje omogućavaju isplatu plate u kešu. Razlog je taj što su funkcioneri sa “crne liste” SAD ostali bez računa u bankama.

Također, Čović je naveo da je evidentno da na nivou Doma naroda BiH postoji blokada vlasti te je za iduću sedmicu najavio dolazak evropskog komesara za proširenje i susjedstvo Olivera Varhelyija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!