Primanje plate u koverti – zakonito je

Vijesti 19. apr 202419:45 0 komentara

Pravo na rad, slobodu rada i zaradu su garantovana prava Ustavom Republike Srpske, argument je u rukama zakonodavaca u RS koji su po hitnom postupku na 13. po redu sjednici Narodne skupštine izmijenili Zakon o radu. Zbog američkih sankcija mnogi su ostali bez tekućih računa, samim tim i plata, a Vlada je odlučila da reaguje na način za koji kažu da je zakonit.

Požurio je predsjednik NSRS da zajedno sa narodnim poslanicima omogući primanje plate sebi, ali i svojim kolegama sa crne liste. Političarima. Nije se mogao čekati sutradan, pa se moralo glasati dva sata iza ponoći. Donesene su izmjene u Zakonu o radu. Primanje plate u koverti – zakonito je.

“Možda ovo nije najsretnije rješenje, možda će ovo rješenje doći do promjena usljed nekih problema koje vidimo u toku isplate, neki tehnički problemi”, kazao je Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Naime, novi član zakona kaže da pored isplate na tekući račun, plata se može isplatiti u gotovom novcu, samo u slučaju kada je radniku onemogućeno otvaranje tekućeg računa koje nije zasnovano na pravosnažnoj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog organa. No, postavlja se pitanje:

“Koja institucija, koje tijelo izdaje potvrdu da vi niste u mogućnosti da primite platu putem tekućeg računa, kako se stiče dokaz da vi niste u toj kategoriji? Kako neko stiče pravo na to da mu se daje plata u kešu, na koji šalter se ide da mu to neko izda?”, pita se Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS.

Zbog svega, opozicija smatra da postoji velika mogućnost zloupotrebe i manipulacije od strane poslodavaca, donošenjem ovakvih izmjena. Iako im sada prijeti kazna od 200.000 maraka, činjenica je i da veliki broj radnika i dalje prima plate u koverti.

Iako je do nedavno Poreska uprava RS vodila borbu na način, između ostalog da su u Banjaluci bili bilbordi na kojima je bilo ispisano reci NE platama u koverti, sada je reci DA legalizaciji plate u koverti. Tako je odlučila NSRS. Dodatni apsurd je što će upravo Poreska uprava prva biti obaviještena o tome da pojedinim licima ipak daje novac u ruke

Isti, otići će u ruke predsjednika RS Milorada Dodika, premijera Radovana VIškovića, članice Predsjedništva BIH Željke Cvijanović, te mnogih drugih sa američke crne liste. No, jesu li ovim izmjenama riješeni problemi radnika zaposlenih u firmama pod američkim sankcijama? Ili će oni i dalje ispaštati?

“Mi i dalje imamo problem neriješenih statusa privrednih subjekata kojima su blokirani računi, odnosno koji nemaju račune a oni imaju zaposlene radnike i tim radnicima ne mogu da isplate plate. Tako da mislim da je bilo bolje da se i to obuhvatilo . Kako se moglo onda riješiti? Pa mislim da bi za to trebao biti jedan poseban propis , poseban zakon koji bi se možda primjenjivao određen vremenski period”, kazao je pravnik Goran Stanković.

“Ogroman problem ima cjelokupna organizacija SDS-a , dakle mi nemamo nikakav ni podračun, ni drugi račun, mi imamo jedan račun koji je ugašen, mi imamo nešto više od trideset zaposlenih, sekreatara, mahom ljudi u administraciji, koji ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava”, kazao je Ognjen Bodiroga, poslanik SDS-a.

A takvih je mnogo. Radnici Integral inženjeringa, skidanjem firme sa američkih sankcija , spašeni su. No, nisu ovo jedini problemi radnika u RS. Mnogi od njih, i dalje neprijavljeni ili samo na minimalac. Bez uplaćenih doprinosa. Slobodnog dana, ili a neplaćenog prekovremenog rada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!