Čović: Sadašnji CIK je napravljen po nalogu SDA mimo zakona i Ustava!

Vijesti 28. dec 202313:30 1 komentar
F.Z./N1

Danas se održava sjednica Doma naroda Bosne i Hercegovine. Na sjednici se, između ostalog, raspravljalo o radu Centralne izborne komisije (CIK), ali i o Izbornom zakonu. Nakon izlaganja Šefika Džaferovića, u jednom momentu obratio se i Dragan Čović, dopredsjedavajući Doma naroda i lider HDZ-a BiH.

“Pošto kolege iznose činjenice, ja ću odgovoriti činjenicama a to je da je sadašnje Središnje Izborno Povjerenstvo izabrano sukladno nalogu kojeg je napravila SDA i partneri u trenutku kada su imali dovoljnu većinu u PS BiH, mimo zakona, mimo Ustava i tako prekinuvši proceduru natječaja koja je bila u toku kako bi napravili jedan kaos u izbornom procesu”, kazao je Čović.

Potom je zamolio pravnike da prokomentiraju dvojac “koji nije na slobodi”.

PROČITAJTE JOŠ

Molim pravnike koji čitav život žive kroz izvršnu i zakonodavnu vlast da prokomentriraju dvojac koji nije na slobodi, koji je čekao pogledajte koliko mjeseci od priziva na odluku Zastupničkog doma. Ja uopće ne dvojim kako će istražne institucije utvrditi kako je tada analiziran i praćen proces unutar Suda BiH pa i po ovom pitanju. Nekome to izgleda trivijalno, ali to je pratilo jedan trend. I kada čujem i sada da neovisnost ovakvog jednog tijela je zajamčena načinom njegovog zibora tu počinje i završasva demokratski proces u BiH“.

“Mi smo trebali primijeniti izborni zakon u načinu koji definira izbor središnjeg izbornog povjerenstva. Tu imate ljude kojima je istekao mandat, a i dalje bi provodili neke odluke”, kazao je Čović.

“Koliko je neovisno središnje izborno povjerenstvo bilo vidjećete na idućoj sjednici po izvješću o izborima 2022. godine, a mogli bi govoriti i o izborima 2020. godine. Siguran sam da na ovaj način kakvom god izmjenom izbornog zakona mi pokušali definirati integritet izbornog procesa, ako je tijelo koje je zaduženo za to imenovano u suprotnosti sa zakonom i ustavom BiH”, dodao je on i poručio:

“Dobro znamo ko tamo sjedi i koliko je politički neovisan”.

PROČITAJTE JOŠ

“Diskreditaciju jednog od načina glasovanja koje radi ovakva jedna istitucija, prekidajući procese kad bi se došlo do brojke koja može poremetiti odnose, je nešto najgore što se može desiti nama u BiH”, ističe Čović.

“Čak do toga da imate situaciju da u proteklom jednom ciklusu jedan čitav dio grada se izmještao iz jedne sredine u drugu kako bi se ovladalo jedinim gradom koji je ostao multietičan u BiH. Sve to ne bi bilo toliko problematično da u sve do kraja nije umiješano središnje izborno povjerenstvo”, zaključio je Čović.

Za kraj je poručio da je siguran da će nastavak ove priče biti u pravosudnim institucijama BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare