Čović o formiranju vlasti u tri kantona: Nema razloga da bilo koga eliminiramo

Vijesti 06. maj 202320:05 0 komentara
N1

Na XIV. izbornom Saboru HDZ BiH u subotu u Mostaru ponovno je za predsjednika te stranke izabran Dragan Čović na čijem je čelu od 2005. godine te će stranku voditi i sljedeće četiri godine. Poslije Sabora održao je press konferenciju na kojoj je, između ostalog,  prokomentarisao proces uspostave vlasti u preostala tri kantona - HNK, SBK i LK. Najavio je da će se do kraja ovog mjeseca to završiti, te da nema razloga da bilo kojeg partnera eliminiraju iz pregovora.

“Naš cilj je imenovati Vladu u Posavskoj županiji, a onda ćemo paralelno Središnju Bosnu i Hercegovačko-neretvansku županiju završiti. Realan bi cilj bio do kraja petog mjeseca. Nema potrebe da se prolongira”, kazao je Čović.

Dragan Čović ponovo izabran za predsjednika HDZ BiH

Naveo je i da tu će biti više problem kako ubrzano podijeliti resore.

“Nema razloga da bilo kojeg partnera eliminiramo iz tih pregovora. Naša je želja da imamo vertikalu kada je u pitanju supsidijarnost u djelovanju države, bez bilo kakvih ograničenja”, poručio je Čović.

Čović je objasnio i šta se desilo krahom partnerstva sa SDA. Istaknuo je da je ključni problem nepovjerenje koje je izgrađeno u posljednje dvije godine.

“To je nevjerodostojnost i trenutak kada su predvodnici te politike Izetbegović i njegove kolege kazali da je njihova strategija i taktika bila doći do dogovora svjesno, koristeći to u kampanji, kao prednost da nisu podlegli pritisku HDZ-a, za te dokumente koji su potpisani na očigled cijele javnosti”, poručio je Čović, dodajući da “ne možete za partnere imati takve ljude.”

“Kad potpišete dokumente pred čitavim svijetom, pred stotinama kamera, a na kraju kažete da smo mi to sve narušavali. To je neozbiljno i neodgovorno i ne možete graditi na tome budućnost”, zaključio je lider HDZ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!