Čović o policijskim uniformama: Obilježja ostaju, Vlada odlučila od tkaninama

Vijesti 06. okt 202315:33 0 komentara
Bljesak/Anadolija

Svi policajci u Federaciji Bosne i Hercegovine od sljedeće godine bi mogli imati jedinstvene uniforme, od januara se kreće u nabavku, saopštio je ministar Unutrašnjih poslova, nakon što je Vlada usvojila odluku o jedinstvenim uniformama. No u javnosti su se pojavili navodi da će biti izbrisana kantonalna obilježja, čemu se, navodno protive pojedini kantonalni MUP-ovi, u HNK, ZHK, Posavskom i Kantonu 10.

“Kada je Vlada Federacije donosila odluke odnosile su se isključivo na tkaninu, na boju i te stvari, a ne na obilježja. Bojim se da je neko da je neko dao krivu informaciju u eteru da je Vlada FBiH usvojila neku odluku o obilježjima. Obilježja su onakva kakva su bila”, rekao je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Odluku o jedinstvenim uniformama na prostoru FBiH ministri su donijeli jednoglasno kaže prvi čovjek ministarstva unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak, dodajući da se od januara kreće u nabavku novih uniformi.

“Nema nikakvo negodovanje, u skladu sa Zakonom i Ustavom FBiH donesena je odluka, na teritoriji čitave Federacije trebaju biti jedinstvene uniforme. Tako je bila odluka da na jednoj ruci odluka Federacije Bosne i Hercegovine, na drugoj, zna se već koja, da ne ulazimo u dubinu. To treba da se poštuje, to je zakon, to je Ustav ove države”, rekao Isak.

Čović o izmjeni Izbornog zakona: Vidjeli ste Zrinjski sinoć u 95. minuti, ovdje će trajati duže

Krajem jula Vlada FBIH je donijela uredbu o jedinstvenoj policijskoj uniformi snaga u FBiH. Njome je propisano da je jedinstvena policijska uniforma policijskih snaga u Federaciji policijska uniforma koju mogu nositi, odnosno koristiti, samo policijski službenici Federalne uprave policije i kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova tokom obavljanja poslova i zadataka iz nadležnosti tog policijskog organa.

“Između ostalog, Uredbom se propisuje i zaduženje policijske unifrome, njena zamjena i rok trajanja, zatim nošenje uniforme, ali i nošenje značke, obilježja, odlikovanja i medalja na svečanoj uniformi”, saopštili su tada iz Vlade.

Također je propisano da se policijska uniforma sastoji iz osnovne policijske uniforme, i to klasične i radne uniforme, zatim uniformi za kriminalističku policiju, za specijalne policijske jedinice i jedinice za specijalističku podršku, kao i za jedinice drugog naziva koje obavljaju poslove iste vrste, i to radne i taktičke uniforme, te uniforme za interventnu policiju i za jedinice drugog naziva koje obavljaju poslove iste vrste, kao i svečane policijske uniforme, policijske uniforme za rad u inozemstvu i dodatnih dijelova policijskih uniformi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!