Čović o zabrani skupa povodom Dana državnosti: To je realan ambijent u BiH

Vijesti 24. nov 202316:49 0 komentara
F.Z./N1

Predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, uputio je čestitku u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine te je dodao kako nema potrebu posebno komentirati odluku Policijske upravu Mrkonjić Grad, koja je zabranila javni skup u tom gradu u povodu državnog praznika.

“S radošću svima onima koji slave današnji dan čestitam taj dan”, izjavio je Čović u Orašju, gdje je sudjelovao na znanstveno-stručnom skupu u povodu 200. obljetnice otvaranja prve pučke škole u BiH.

Dodao je kako je u vrijeme dok je obnašao neke druge dužnosti u državnim institucijama redovito organizirao prijeme u povodu Dana državnosti, te da je to bila prilika da se na poseban način istakne da Bosna i Hercegovina ima svoju povijest i svoje vrijednosti.

Na novinarsko pitanje da prokomentira odluku vlasti Republike Srpske da zabrani javni skup u Mrkonjić Gradu u povodu Dana državnosti BiH, Čović je odgovorio kako ne komentira takve poteze i da je to „realan ambijent Bosne i Hercegovine“.

“Promišljajući događaje koji su nas obilježili zadnjih 30 godina, s pozicije jednog, drugog ili trećeg naroda, što se manje budemo kritički osvrtali na izričaj onog drugog lakše ćemo doći do integriranog razmišljanja o onome što mi jesmo u Bosni i Hercegovini. Apsolutno nemam nikakav kritički osvrt na bilo koji događaj te vrste, ali mislim da što realnije budemo sagledavali naše razlike, i povijesne, i sadašnje, stvorit ćemo pravi ambijent da BiH može biti ono što je: Sastavnica sva tri naroda, ali i svakog žitelja koji Bosnu i Hercegovinu doživljava kao svoju domovinu”, poručio je Čović.

Kako je istaknuo, svatko ima pravo baštiniti nešto iz svoje povijesti onako kako želi, ali da je bitno da se kroz tu povijest nauči „tko smo i što smo“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!