Crna Gora: Podignuta optužnica protiv policijskog službenika za zločine nad Bošnjacima u Hadžićima

Vijesti 20. jun 202409:18 0 komentara
RTCG

Specijalno državno tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv okrivljenog Z.G. zbog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti. Kako saznaje Portal RTCG, u pitanju je službenik policije Zoran Gašović koji se tereti za zločine u Hadžićima.

“Iz dokaza prikupljenih u istrazi, koja je prethodila podizanju optužnice, utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni, kao pripadnik civilne policije bosanskih Srba, za vrijeme nemeđunarodnog oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske i Armije Republike Bosne i Hercegovine, u periodu od početka maja do sredine decembra 1992.godine, na području Bosne i Hercegovine, Sarajevo, Hadžići, kršeći pravila međunarodnog prava, u okviru šireg i sistematskog napada uperenog protiv civilnog stanovništva, učestvovao u vršenju ubistava i vršio porobljavanja, prinudna preseljavanja, mučenja, proganjanja na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, protivpravna zatvaranja lica i druge slične nehumane postupke, kojima su im prouzrokovane teške patnje i ozbiljno ugrožavano zdravlje”, navodi se u saopštenju SDT-a.

U optužnici je predloženo da se okrivljenom produži pritvor.

Gašović je uhapšen krajem prošle godine, a bio je policajac u nišićkoj policijskoj stanici.

Općina Hadžići

Kako je ranije objavio Radio Slobodna Evropa, veliki broj svjedoka potvrdio je da je osoba pod imenom Zoran Gašović bila među onima koji su zatvarali, mučili i strijeljali, mještane bošnjačke nacionalnosti 1992.godine.

Ferida Nišić, sekretarka Udruženja za traženje zarobljenih i nestalih iz Opštine Hadžići, kazala je tada za RSE kako se nada da će Zoran Gašović uputiti gdje su nestale osobe za kojima se još traga.

“Očekujem i nadam se da će Zoran Gašović možda uputiti na neke druge ljude koji znaju gdje je odvedena grupa od 46 ljudi u jednoj noći, a koji su prethodno bili premlaćeni do krvi. U ranu zoru 23. juna 1992. su odvezeni u nepoznato”, kaže Ferida Nišić.

Ona potvrđuje da su u Hadžićima činjena velika zlodjela, mučenja, ubijanja, maltretiranja.

“Imamo u zaštićenoj dokumentaciji izjave preživjelih svjedoka”, kaže Nišić.

A Udruženje iz Hadžića potražuje ukupno još 73 osobe koje su odvedene 1992. iz tog mjesta.

“Oni su odvedeni i ubijeni. Dobijali smo informacije o mogućim lokacijama i provjeravali, ali još nismo ništa našli”, navodi Nišić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!