Crna hronika postaje svakodnevnica, a brojnim slučajevima svjedoče i djeca i slučajni prolaznici: Građani žive u strahu

Vijesti 11. jun 202422:08 0 komentara

Nakon jučerašnje pucnjave na Vilsonovom šetalištu osumnjičeni Nihad Sarajkić predan u nadležnost Tužilaštva KS na dalje postupanje. Motiv ubistva još nije poznat, a iz MUP-a kažu da Sarajkić nije od ranije poznat policiji, dok usmrćeni Anel Kršo ima devet pravosbažnih presuda. Ipak, ovo ubistvo u centru grada pred brojnim šetačima ponovo je postavilo sigurnosnu situaciju u glavnom gradu u središte interesovanja. Nepovjerenje stvara sve veći broj kriminalnih djela na javnim površinama.

“Odjednom sam samo začuo rafale. U šoku sam Boga mi i dalje”.

Ovako je Aldin Sirbubalo još u strahu opisivao pucnjavu na Vilsonovom šetalištu. Osumnjičeni predat Tužilaštvu Kantona Sarajevo, a istraga još u toku. Slijedi ispitivanje svjedoka, obdukcija tijela usmrćenog i naposlijetku otkrivanje motiva ubistva. Građani uznemireni.

“Kako da se osjećam… nikako, ružno!”; “Nije uredu, treba taj represivni aparat da više svoj posao odrađuje”, samo su neki od komentara građana.

Nermin Pećanac, bivši ministar MUP-a KS:

“Ovdje su institucije zapravo najodgovornije, imate svakodnevno tuče, paljevine auta, fizičke napade, razbojništva, imate pokušaje ubistva, pucnjave ubistva… U drugim zemljama isto ima kriminaliteta, možda u nekim i više, ali oni se bore protiv kriminala. Svi pokušavaju da budu ispred kriminalaca, jedino ovdje kod nas svi kaskaju za kriminalcima.”

Iz kantonalnog DF-a zatražena ostavka resornog ministra, međutim Pećanac dodaje da je odgovornih sigurno više. Očigledno je da ubica, koji za razliku od smrtno stradalog nema dosije, za oružje nije imao ni dozvolu.

Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a KS:

“Oružje koje je izuzeto tokom uviđaja jučer nije evidentirano kao oružje za koje je izdata dozvola. Istaga će svakako utvrditi koji je motiv.”

Analize pokazuju da Sarajevo ima najnižu stopu kriminaliteta u poređenju sa drugim glavnim gradovima regiona. Stopa ubistava iznosi 0,96 na 100 hiljada stanovnika, dok je primjera radi, u Briselu stopa ubistava tri na isti broj stanovnika. Ipak stručnjaci upozoravaju da ako govorimo o sigurnosti ne možemo samo uzimati stopu kriminaliteta kao pokazatelj, već i perceptivnu sigurnost građana.

Iako statistike pokazuju da stopa kriminaliteta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine nije zabrinjavajuća ono na šta struka upozorava, a građane čini posebno uznemirenima jeste povećanje stope kriminala na javnim površinama.

Armin Kržalić, profesor sigurnosti:

“To je možda i osnovni razlog zbog čega imamo to povećanje straha za svoju sigurnost od strane građana. Iako moram da naglasim mi od 2018. godine nemamo nijedno istraživnaje o percepciji sigurnosti.”

Takvo istraživanje pomoglo bi i da budu određeni potrebni koraci kako djelovati u narednom periodu. Prevenirati povećanje stope kriminala mora biti imperativ, kao i vraćanje povjerenja građana. Baš iz tih razloga bivši ministar FUP-a, a sada zastupnik u sarajevskoj kantonalnoj skupštini, Aljoša Čampara, uputio MUP-u prijedlog o osnivanju kvartovske policije koja bi više djelovala u zajednici. Iz sindikata policijskih radnika brza reakcija- takav sistem već 20 godina egzistira i traže bolja rješenja. U konačnici izgledno je da je potrebno, uz povećanje broja policajaca, mijenjati i zakone.

Nermin Pećanin, bivši ministar MUP-a KS

“Skupštine i kad se sazovu to se pretvori u političko pitanje. Tačno je da imamo i loše zakone, međutim zahvaljujući lošim zakonima imamo opravdanje za sve ovo što se dešava i mnogi se kriju iza loših zakona.”

Skupština Kantona Sarajevo je i prije skoro 2 mjeseca zasjedala zbog već tada narušene sigurnosne situacije i usvojila 12 zaključaka. Otprilike sve što struka i savjetuje. Međutim i nakon toga svjedočimo konstantnoj crnoj hronici. Da li će opet zbog iste teme zastupnici u klupe za sada neizvjesno. Iako se sporadični slučajevi jasno je ne mogu uvijek prevenirati, problem je što crna hronika postaje svakodnevnica, a brojnim slučajevima svjedoče i djeca i slučajni prolaznici. Stoga, pozitivne statistike nisu te koje vraćaju povjerenje građana koji su očigledno u strahu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!