Crnadak: CIK je jučer donio jedinu moguću odluku

Vijesti 06. dec 202212:50
Izvor: N1

Centralna izborna komisija BiH odlučila je da prizna sporni 12. glas za kandidata Partije demokratskog progresa Igora Crnatka koji je biran za Dom naroda BiH, pa će konačna odluka o petom delegatu iz Republike Srpske biti donjeodređena žrijebanjem. Crnadak je kao član Komisije za imenovanja RS kazao kako je CIK ispravno postupio.

CIK je jučer donio jedinu moguću odluku. CIK ne može promijeniti ono što je uradio na izborima za predsjednika RS. Utvrdio je da je kompromitovano 70 hiljada glasačkih listića, i mnogo druge nepravilnosti, uključujući činjenicu da je bilo 10 hiljada slijepih glasača. Ovaj isti CIK je na takvim izborima, iako su utvrdili u svom Centru za brojanje, dodijelio pobjedu onome ko je to uradio. Proglasili su pobjednikom onoga ko to nije“, kazao je Crnadak.

Što se tiče izbora koji su se održali u četvrtak u NSRS kao član Komisije za imenovanja, iznio je, kako kaže, nekoliko činjenica.

“Pojavile su se informacije da predsjednik SDP-a Nermin Nikđšić ima u telefonu dva listića glasačka uslikana, a koja su njegovi delegati navodno poslali. To je strogo zabranjeno. Imali smo pripremni sastanak Komisije koji je trajao više od tri sata. To može potvrditi i predsjednik Skupštine NSRS da smo silazili u salu na lice mjesta gdje smo vršili simulaciju glasanja, postavljali paravan i gdje će sjediti ljudi koji posmartraju. Slikanje listića nije bilo moguće“, dodaje Crnadak.

Istakao je da je očigledno da se u telefonu Nikšića nalaze dokazi koji krše zakon ili je došlo do nezakonitog slikanja listića ili falsifikovanje glasačkog listića.

I jedno i drugo je kršenje zakona. Ne tvrdimo da je Nikšić počinio krivično djelo. Očekujemo da se ova stvar razjasni i saopšti istina ljudima. Ima naznaka da je kompromitovan čitav proces i sazvaću Komisiju da stavi na dnevni ovaj slučaj. Ovdje je važno i da se zna da ne postoji nikakva treća varijanta. Nekoliko novinara je potvrdilo da je vidjelo slike“, rekao je Crnadak.

CIK će ždrijebom između kandidata SNSD-a i PDP-a odrediti petog delegata u Klubu Srba državnog Doma naroda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar