Crnadak: Odluku da američki bombarderi nadlijeću donijelo je Predsjedništvo BiH

Vijesti 29. maj 202315:00 5 komentara
N1

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je da treća redovna sjednica bude održana 6. juna u 10 sati.

Prijedlog Igora Crnatka Rezolucije da se Zoran Milanović proglasi personom non grata nije uvršten u dnevni red, kao ni informacija stanju u Alumini, kaže predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Stevandić je lično predložio informaciju o stanju i zaštiti bezbjednosti Srba na KiM.

“Republika Srpska ne može ostati imuna na teror nad našim narodom”, dodaje.

Na pitanje da li je upoznat da će sutra dva B-1B Lancer bombardera Vazdušnih snaga Sjedinjenih Američkih Država izvršiti niski prelet iznad Bosne i Hercegovine, kaže da jeste od ranije “jedne da zaplaše, druge da obraduje.”

Kada je riječ o ičekivanjima presude Stanišić-Simatović, Stevandić kaže: “Da živi dođu kući. To su ljudi koji imaju najmanje vojnog učešća od svih. Targetirani su samo jer su bili vojni funkcioneri.”

Kaže da mu je žao što nije stigao na skup SNS-a u petak.

Igor Crnadak ocjenjuje da je Stevandić govorio “tuc-muc”.

“Odluku da američki bombarderi prelijeću gradove donijelo je Predsjedništvo BiH. U pitanju su isti bombarderi koji su bombardovali Srbiju. Da li je možda Stevandić u Rusiji dogovarao da ruski bombarderi preleta”, pita Crnadak, koji stoji pri stavu da bez odluke Predsjedništva niti jedna vojna sila ne može ući.

Avion B-1B inače je teški bombarder velikog dometa koji može nositi najveći konvencionalni teret navođenih i nenavođenih projektila. Višenamjenski B-1B je okosnica američkih snaga za dalekometno djelovanje. Sposoban je u kratkom roku koristiti velike količine preciznog i nepreciznog naoružanja protiv svakog neprijatelja, bilo gdje u svijetu, bilo kada, saopštili su iz Ambasade SAD-a.

Inače, Crnadak nije želio komentarisati da li preleti imaju veze sa situacijom na Kosovu. Zbog najnovijeg zaoštravanja postoje stavovi sa istoka da se sprema “veliki prasak” u centru Evrope, što je ranije danas izjavio šef ruske diplomatije, Sergej Lavrov.

Buran kolegijum bio je i zbog posjete Rusiji.

“Gdin Stevandić treba da shvati da NSRS nije crveni kombi i da ovo nije 1992. godina. Kolegijum je bio takav da je prijetio da će me izbaciti. Tražio sam da podnese izvještaj šta je radio u Rusiji”, kaže Nebojša Vukanović.

N1

Da li to što Vojska Srbije do petka ostaje u najvišem stepenu borbene gotovosti, ima veze sa preletima američkih bombardera i je li sva bezbjednosna situacija na Balkanu povezana sa situacijom na Kosovu Vukanović kaže: “Ništa nije slučajno. Od najava Ivice Dačića i mobilizacije nema ništa. Narod dolje je prepušten samom sebi. Srbi na Kosovu su kolateralna šteta politike koja se vodi nekoliko decenija. A ne Stevandić i takvi se busaju u prsa, povezaće sve od 1389. godine, pozvati Kurtija da prestane… Ukrajina i Kosovo su pravi pokazatelj licemjerstva zapadnih sila.”

Mađarska bi mogla da kupi obveznice RS, tvrdi Vukanović, te bi tako “odložila bankrot RS” tvrdi.

Vukota Govedarica iz SDS-a kaže da je nevjerovatno šta se dešava na sjednici kolegijima. Kritikuje način rada većine koji odbacuje prijedloge opozicije.

“Zar mi nismo vojno neutralni? Pitam ih zašto američki avioni rade šta hoće i prelijeću zonu integriteta i teritorije. To je dokaz u kakvoj farsi živimo otkad je donesena ta rezolucija. Prošle godine, strani konvoj je prošao kroz Banjaluku. Najviše je ovaj narod ugrožen od onih koji vladaju u RS”, završava.

Na narednoj sjednici neće biti razmatran Krivični zakonik kojim se kleveta kriminalizuje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare