Crvena traka na objektu Dodikovog kuma, Stanivuković ga namjerava rušiti

Vijesti 11. mar 202119:33 4 komentara

Nelegalno izgrađen objekat kuma Milorada Dodika danas je označen crvenom trakom. Simbolika je jasna, poručio je gradonačelnik Banjaluke - prešli ste crvenu liniju. Dok advokat investitora Mileta Radišića poručuje - borićemo se na sudu, Stanivuković kaže - rušićemo, pa makar i vlastitim bagerom.

Crvena traka – znak je zabrane ulaska u baštu kafića Kajak, nelegalno izgrađenog na obali Vrbasa. Rušenje u što kraćem roku jer je sagrađen mimo propisa po tri osnova, poručuje gradonačelnik Banjaluke.

“Mimo regulacionog plana koji predviđa drveće i po tom osnovu se može rušiti, sagrađen je na gradskoj imovini i po tom osnovu se može rušiti. I sagrađen je nakon stupanja na snagu zakona koji je rekao da iza juna 2018. nema legalizacije, ovaj objekat je bio u novembru. Papiri i inspekcija potpuno utvrdili”, kaže Stanivuković.

Advokat porodice Radišić, čiji je nelegalno izgrađen objekat, poručuje da sve navedene stavke za rušenje ne stoje.

“Gruntovno jeste na Gradu Banjaluka, ali je podnijeto na vrijeme i u zakonskom roku da se legalizuje. Ona je sagrađena 2017. godine i to je po informacijama koje smo mi dostavili uz spis koji se nalazi sada na odlučivanju u Ministarstvu za prostorno uređenje i građevinarstvo”, tvrdi Miloš Stevanović, advokat.

Ministarstvo je 8. marta zaprimilo žalbu, investitora Mileta Radišića, na rješenja urbanističko-građevinske inspekcije. Banjalučki inspektori su 9. februara ovim rješenjem naredili da Radišić u roku od 30 dana poruši bespravno izgrađeni objekat i izvrši povrat zemljišta u prvobitno stanje.

“Po žalbi izjavljenoj na prvostepeno rješenje, Ministarstvo će, nakon potpuno utvrđenog činjeničnog stanja u vezi sa izgradnjom predmetnog poslovnog objekta, donijeti na zakonu zasnovanu odluku, uvažavajući i urgenciju gradonačelnika Banjaluke”, saopšteno je iz Ministarstvo za građevinarstvo i prostorno uređenje RS.

Radišiću su gradske vlasti odobrile korištenje zemljišta na neodređen period.

“Podsjećam vas da je Grad Banjaluka dao odobrenje da ovdje radi ljetna terasa, nije dalo niti ministarstvo niti neko drugi. Samo je Grad Banjaluka odobrio obavljanje poslovne djelatnosti ovdje”, ističe Stevanović.

“Moram naglasiti da je to gospodin Radojičić potpisivao, a vi kad potpisujete onda je sve moguće”, odgovara Stanivuković.

Stevanović je rekao i da je traka stavljena prije vremena, da nije ispoštovan rok od mjesec dana. Stanivuković kaže da će se naći zakonski način i da se objekat sruši prije vremena. Te, da ukoliko nijedno građevinsko preduzeće ne prihvati posao rušenja, Grad će kupiti bager i krenuti u posao.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare