Crveno slovo u kalendaru: Pravoslavci obilježavaju najbitniji dan u hrišćanstvu

Vijesti 14. apr 202320:11 0 komentara

Pravoslavni vjernici obilježavaju Veliki petak, najtužniji, ali i najbitniji dan u hrišćanstvu. Danas ne zvone crkvena zvona, strogo se posti, a tradicionalno se i farbaju jaja.

Dan tuge i tišine

Crveno slovo u kalendaru, Veliki petak u pravoslavlju, dan je tuge i tišine. Ne služi se liturgija, iznosi se plaštanica, sa slikom stradalog Isusa Hrista; po Bibliji razapetog na krstu na brdu Golgota. Samo jednom u toku godine se čita 12 jevanđelja, na veliki četvrtak; plaštanica na Veliki petak, oslikava Hristovo krsno stradanje i polaganje u grob, priča nam sveštenik iz Banjaluke Zoran Pajkanović.

“Velika srijeda je dan Judinog izdajstva, Veliki četvrtak tajna večera, veliki petak raspeće Gospoda Isusa Hrista i očekujući ono što je smisao našeg hrišćanskog života, ono što je punoća i objašnjenje svega što je Hristos učinio-Vaskrsenje. Praznik Hristovog vaskrsenja daje punoću i smisao svemu, jer je on pokazao da se ne završava sve u ovome životu, nego da postoji život vječni”, rekao je Pajkanović.

Ana i Anđela njeguju tradiciju

Do Vaskrsa se ne pjeva i ne veseli. Posti se na hljebu i vodi.Tradicionalno-farbaju se jaja, a postoji više predanja zašto se ona najčešće boje u crveno. Najuvreženije mišljenje je da je takvo jaje simbol obnavljanja prirode i života, Hristove krvi. Ana i Anđela njeguju tradiciju. Šaranje voskom i farbanje u lukovini, naučile su od baka.

U Kolu srpskih sestara su uoči Vaskrsa organizovali dječije radionice šaranja jaja, ali i pripremili humanitarne pakete.

“Skupa su ove godine jaja, nabavili smo oko 5 000 jaja. Podijeljeno je oko 80 paketa hrane i higijene. Svi su veseli, rade, nema umora, ni prigovora, svako bi sve da odradi”, rekla nam je Bosiljka Herbez.

Priprema se i svečana vaskršnja trpeza, dobro poznat meni: “Od supe sarme, pečenja, salate, pita, slatkiša…”

Sutra se obilježava Velika subota, po zapisima, silazak Hristov u HAD-drugi dan hrišćanske žalosti. Pravoslavcima Veliki petak predstavlja pripremu za najveći hrišćanski praznik Vaskrs-praznik vjere, ljubavi i nade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!