Cseh za N1: Uznemirujuće je što Orban finansira Dodikovu kampanju

Evropski parlament

Mađarska eurozastupnica Katalin Cseh u intervjuu za N1 analizirala je dešavanja u vezi sa Izbornim zakonom u Bosni i Hercegovini, zašto traži sankcije protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kakv je odnos između njega i premijera Mađarske Viktora Orbana. Pitali smo je i kako posmatra dešavanja između Kosova i Srbije kao i zabranu održavanja EuroPridea u Srbiji. Cseh je također komentarisala i rat u Ukrajini te krizu koja će tek pokazati svoj obim kada je u pitanju Evropska unija, ali i Evropa uopće.

N1: Prije otprilike mjesec Vaša kolegica u Evropskom parlamentu, Tineke Strik, objavila je niz tweetova o izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini i izborima koji dolaze za nešto više od mjesec dana. Nakon toga ste je podržali navodeći da dijelite njenu zabrinutost u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH koje je predložio OHR BiH i za koje ste naveli da prijete da podijele Bosnu Hercegovinu po etničkim sektašnim linijama. Da to treba povući i preraditi u inkluzivnijem procesu. To je kritika vas i Strik prema Christianu Schmidtu, visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini. I rekli ste da će ovo podijeliti BiH po etničkoj i sektašnoj liniji. Možete li nam detaljnije reći kakvo je Vaše mišljenje o predloženim izmjenama izbornog zakona u BiH?

Cseh: Očigledno je da je to u interesu svih. I vjerujem da svaki političar u Evropskoj uniji svesrdno podržava slobodan, pravedan i transparentan izborni proces u BiH. Vjerujem da veliki dio predloženih zakonodavnih promjena ide u vrlo dobrom smjeru. Međutim, jedan dio paketa koji je također povučen nakon ovih kritika svakako je bio vrlo zabrinjavajući prema mom i mišljenju mojih kolega. Vjerujemo da inkluzivna demokratija treba prevladati tamo gdje prevladava poštovanje manjinskih prava. I možda ovaj prijedlog, ili barem dio njega, nije nužno prošao do te mjere da bi ga društvo cijenilo. Bilo je vrlo oštre kritike civilnog društva, ali i međunarodnih aktera. I nadam se da će u budućnosti ovo biti putanja reformskih prijedloga da budu inkluzivniji, konzultirati se sa stanovništvom na terenu i pokušati izbjeći daljnje podjele, već pokušavajući ujediniti naciju.

N1: Viktor Orban spriječava eventualne sankcije protiv Milorada Dodika u BiH. Vi ste jedna od zastupnica koji su dosljedno pozivali na sankcije protiv Dodika. Zašto tražite sankcije protiv člana Predsjedništva BiH i zašto ga Viktor Orban pokušava zaštititi?

Cseh: Nažalost, smatram da su nedavne izjave Dodika i njegovi politički koraci dodatno produbili probleme koji su inače veoma opasni po stabilnost BiH, ali i cijele regije. I zato čvrsto vjerujem da su Sjedinjene Američke Države već nametnule sankcije, tako bi se Evropska unija trebala pridružiti tim sankcijama. Ove sankcije treba koordinirati. I moramo poduzeti svaki korak koji je neophodan kako bi se osigurala stabilnost zemlje, koja je, naravno, vrlo ključan i važan partner za sve nas. I, naravno, toliko da se brinem o tome. Niko ne misli da su Dodikovi koraci konstruktivni ili čak korisni radi mira, sigurnosti i stabilnosti. Smatram da je veoma uznemirujuće što je Orban odlučio da njegovu izbornu kampanju finansira velikim dijelom novca mađarskih poreznih obveznika, kao i nekim vrlo zapaljivim izjavama kojim ga je podržao, a one se odnose na bosanske i hrvatske tenzije u vašoj zemlji koje su vrlo jasno uplitanje. I ne mislim da bi druge zemlje trebale intervenirati u toj mjeri, a posebno ne lider koji plače za intervencijom svaki put kada se članak objavi u inostranstvu. Ono što on radi je vrlo jasno i opasno miješanje u političke poslove zemlje koja je već u vrlo krhkoj situaciji.

N1: Imamo još jednog igrača koji je Mađar Olivera Varhelyija koji je vjerovatno jedan od najmanje poznatih komesara u Evropskoj komisiji, a koji gotovo i ne postoji na toj funkciji. Vi i Vaše kolege u Evropskom parlamentu pozvali ste na istragu protiv njega i sve u vezi s njegovim postupcima prema Dodiku i Republici Srpskoj. Da li bi Urusla von der Leyen trebala poduzeti korake u vezi Olivera Varhelyija, očigledno ne samo zbog ovih akcija koje se tiču Dodika i Republike Srpske, ali i zato što gotovo i ne postoji jer ga i ne vidimo ovdje u regiji? Proces proširenja je u posljednje dvije godine usporen, posebno kada je riječ o Bosni Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, koje su tek jedva započele pregovore sa EU.

N1 (Cseh u razgovoru za N1)

Cseh: Vjerujem da je za početak bila velika greška dati Mađarskoj portfelj za proširenje. S obzirom na historiju čestih miješanja Orbanove vlade u političke poslove regiona, kao i sumnjive poslove finansiranja koji su nažalost u vezi s nekim od političkih aktera koji ne dijele nužno političku liniju Evropske unije i neke korake Varhelyija. On je zaista bio vrlo upitan. I mislim da Parlament, Evropski parlament, mora proširiti svoje ovlasti nadzora nad finansijskim ugovorima koji su u toku. To su izjave koje se daju i o mogućnosti pružanja političke i evropske političke podrške nekim od secesionističkih tendencija koje očito nisu u skladu s načinom na koji Evropska unija doživljava inkluzivnu i stabilnu i mirnu demokratiju u nekim zemljama, uključujući BiH. Varhelyi predstavlja Evropsku uniju. Međutim, ponekad osjećam da on uglavnom predstavlja liniju mađarske vlade, i to apsolutno ne bi trebalo da se radi o ovom stavu. Riječ je o evropskom putu, evropskoj budućnosti, neutralnom arbitru. I plašim se da on ne ispunjava uvijek očekivanja koja njegov posao ima za koje je ono što je neophodno za njegov posao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad