Ćudić: Da li odgovorni za zlostavljanje još imaju pristup djeci u Pazariću?

Vijesti 30. apr 202112:57 > 13:23 0 komentara
Sabina Ćudić o zlostavljanju djece u Zavodu Pazarić
Sabina Ćudić / N1

Poslanica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Sabina Ćudić zatražila je od Tužilaštva Kantona Sarajevo informaciju o istrazi u vezi sa zlostavljanjem djece u Zavodu Pazarić. Rok za okončanje istrage je istekao jučer. Upitala je "da li odgovorni i danas imaju pristup djeci u ovom Zavodu".

“U dopisu Tužilaštva KS navodi se kako se vodi istraga protiv tri osobe koje su u različitim vremenskim periodima imala svojstvo odgovornih osoba u ovoj ustanovi, zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela Nesavjestan rad u službi i Sprečavanje u izvršavanju mjera za zaštitu maloljetnika. S obzirom da smo svi svjesni koliko je vremena prošlo od objave materijala o zlostavljanju štićenika u Zavodu Pazariću i činjenici da je autentičnost svih snimaka potvrđena, postavlje se pitanje ko su i gdje su odgovrni i da li oni i dan danas imaju pristup djeci u Zavodu?”, kazala je Ćudić.

Istakla je kako su zahvaljujući timskom radu imenovali novo rukovodstvo u ovoj ustanovi, ali da nastavljaju borbu za deinstitucionalizacijom i reformom sistem socijalne zaštite. Podsjetila je kako djeca još uvijek žive u ustanovama zatvorenog tipa koje, naglasila je, “ne priliče vremenu u kojem živimo ni dokumentima koje je BiH potpisala”.

“Očekujemo od glavne tužiteljice da nam da cjelovitu informaciju – da li je optužnica potvrđena, kada će biti potvrđena, da li je upućena na potvrdu Kantonalnom sudu u Sarajevu. Očekujemo što hitnije postupanje, s obzirom da znamo da je istraga okončana, potrebno je da napokon ovaj slučaj dobije sudski epilog”, zaključila je Ćudić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!